Elena Udrea va afla astăzi când va fi extrădată în România. Până atunci, fostul ministru al Turismului, condamnat la 6 ani de închisoare, rămâne în arest în Bulgaria.
În sala de judecată Elena Udrea a fost surprinsă ducând un șervețel la ochi din când în când. Nu are pe nimeni în Bulgaria, iar acest proces s-ar putea să mai dureze pentru că toate declaraţiile trebuie să fie traduse.
Întrebat despre acest proces, avocatul Gheorghe Piperea a precizat:
"Din punct de vedere teoretic şi principial nu contează ce i se întâmplă. Ceea ce i se întâmplă este şi din cauză că a avut o poziție de persoană publică care a atras foarte multe adversități.
Ceea ce e important este cu totul altceva. Vreau să dau la o parte persoana şi să rămână principiile şi regulile.
Ce e important este că avem o decizie a Curții de Casație a României care e pur şi simplu ignoră sau chiar disprețuiește o decizie a Curţii Constituționale.
De ce? Pentru că într-un fel sau altul unii dintre judecătorii militanți de pe vremuri când doamna Udrea respectiv domnul Bădescu erau cu Rusia toată ziua în discurs, aceşti judecători militanți au găsit un fel de sprijin într-o decizie destul de recenta a CJUE din care au extras concluzia că deciziile CJUE sunt prioritate deciziilor Curţii Constituționale. Aceasta este extraordinar de periculos şi este extraordinar de greșit.
Curtea Constituțională este cea care, pe de o parte, asigură supremația Constituției. Să nu uite niciun judecător sau procuror că au jurat să respecte Constituția.
Deciziile Curţii Constituționale oricât de contestabile ar fi la un moment dat, nici eu nu sunt întotdeauna mulţumit de ele, fac parte din blocul de constituționalitate", a spus avocatul Gheorghe Piperea
Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Elena Udrea vrea să rămână în Bulgaria, avocatul Gheorghe Piperea a spus:
"Este posibil să se întâmple la fel ca în Italia şi Grecia şi anume să se ignore total decizia instanței române pentru că nu s-a acordat condamnatului dreptul la un proces echitabil. (...) Acest lucru va face să se consolideze impresia la nivel de UE, la nivel de magistrați, la nivel judiciar că justiția în România nu funcționează. Acest lucru va fi o pată foarte urâta pe obrazul justiției şi a sistemului judiciar ", a mai explicat avocatul Gheorghe Piperea.