ANAF riscă 180.000 de procese după ce a publicat lista cu datornicii persoane fizice, deoarece numele şi prenumele, alături de alte informaţii ce pot duce la identificarea unui cetăţean, sunt date cu caracter protejat, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru News.ro.
"Lista ruşinii, marca ANAF, o să atragă după sine procese civile. Legea 677/2001 a fost analizată recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit în mod clar că numele şi prenumele, alături de alte date ce pot duce către identificarea unui cetăţean, sunt date cu caracter sensibil/protejat. ANAF riscă, prin imprudenţa făcută, să se pricopsească cu 180.000 de procese", a spus avocatul. Cuculis a adăugat că cei trecuţi pe listă au tot dreptul să se adreseze justiţiei, conform legii 677/2001. "ANAF, în loc să stea să întocmească liste, ar face bine să îi execute pe datornicii de lux. Fiindcă faptul că se ştie că cineva este dator nu duce către recuperarea banilor", a adăugat avocatul Adrian Cuculis.
Lista cu persoanele fizice care figurează cu restanţe la Fisc mai mari de 1.500 de lei, la data de 31 martie 2016, şi neachitate până în prezent, conţine 187.230 de contribuabili, care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.
Lista a fost publicată luni de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Potrivit instituţiei, din totalul restanţelor se pot recupera, la aceasta dată, circa 2,3 miliarde de lei (67,6%).