Antena 3 CNN Timp liber Turism Avionul de petrecere din Dubai, pentru super-bogații lumii. Se închiriază pentru 15.000 de dolari pe oră

Avionul de petrecere din Dubai, pentru super-bogații lumii. Se închiriază pentru 15.000 de dolari pe oră

de Andreea Ştefan    |   

Multe dintre obiceiurile dobândite în perioada pandemiei au rămas. Pentru cei mai mulți dintre noi, asta înseamnă să luăm un Uber când am putea lua metroul sau să comandăm mâncare în loc să mergem pe jos la magazin. Cu toate acestea, pentru super-bogați, aceste mici economii de timp convenabile includ acum renunțarea la zborurile regulate în favoarea călătoriilor cu avioane private.

Sectorul global al aviației private a crescut de la an la an începând din 2020, iar Emiratele Arabe Unite, care nu este străin de bogăție și strălucire, este vârful de lance al acestui boom.

O ofertă unică din Dubai este avionul de petrecere 9H-FIVE, lansat în 2023 de brandul hotelier de lux FIVE, care are trei proprietăți la sol în Dubai.

Aeronava este un ACJ TwoTwenty, noul avion de afaceri al Airbus în parteneriat cu Comlux. Și, în timp ce avioanele private ar putea fi de obicei decorate în bej corporatist, oferta de aici se concentrează nu pe afaceri, ci pe plăcere.

Iluminatul cu LED se adaptează în funcție de starea de spirit în cabina cu 16 locuri, dotată cu jaluzele electro-cromatice, două ecrane TV de 55 inch, un sistem de sunet în timpul zborului cu disponibilitate pentru un playlist special creat, ecrane tactile cu tehnologie inteligentă, Wi-Fi de mare viteză și mult spațiu pentru dans.

Avionul are un timp de zbor impresionant de 12 ore fără escală, care ar acoperi confortabil o călătorie din Dubai la Londra sau la Tokyo, de exemplu. Atunci când oaspeților li se face foame, există o bucătărie complet echipată și o masă pentru opt persoane, cu posibilitatea de a alege meniuri din restaurantele hotelului FIVE.

Cabina are o suprafață generoasă de 23,8 pe 3,3 metri, cu o înălțime de doi metri. În cele din urmă, există, desigur, și un Master Suite cu un pat king-size și duș la bord, pentru răcorire înainte de aterizare.

Toată această extravaganță este pusă la dispoziția oaspeților FLY FIVE sau a oricărei alte persoane care dorește să închirieze avionul, pentru aproximativ 15 000 de dolari pe oră, ceea ce, trebuie să recunoaștem, este mult mai puțin decât să cumpere un ACJ TwoTwenty de 100 de milioane de dolari.

VIP-uri și șefi de stat

Zborurile charter reprezintă o parte esențială a acestei explozii a aviației private, fiind o modalitate mai accesibilă de a obține acea experiență exclusivistă, chiar dacă tot costă mult.

FLY FIVE a declarat pentru CNN că, de la începerea oficială a operațiunilor în aprilie 2023, 9H-FIVE a fost rezervat de peste 50 de ori, clienții incluzând VIP-uri și șefi de stat, închiriind zboruri în Europa, SUA, Regatul Unit, Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Această explozie a aviației private a avut loc în ciuda criticilor din partea grupurilor de protecție a mediului, potrivit cărora avioanele private contribuie în mod disproporționat la emisiile globale de dioxid de carbon, zborurile mai scurte fiind mai puțin eficiente, iar emisiile per pasager mult mai mari.

FLY FIVE a declarat pentru CNN că își compensează emisiile anuale prin achiziționarea de credite de carbon bazate pe natură, sprijinind conservarea pădurilor tropicale și reîmpădurirea, și își propune să își reînnoiască anual activitățile de compensare. De asemenea, a fost certificată de Climate Offset Certification (COC), care promovează transparența tranzacțiilor de compensare a emisiilor de carbon.

În privința avioanelor private, Lufthansa Technik a prezentat anul trecut, la Salonul aeronautic de la Dubai, un nou design de cabină pentru viitorul BBJ 777-9 - versiunea pentru avioane private a noului avion Boeing 777X. Designul, denumit CelestialSTAR, are ca piesă centrală cel mai mare duș cu ploaie și masaj construit vreodată pe o aeronavă, care poate fuziona cu dormitorul (cu pat kingsize, desigur) pentru un refugiu complet privat.

BBJ 777-9 va fi cel mai mare avion privat bimotor din lume, cu aproximativ 343 de metri pătrați de spațiu în cabină, iar avionul poate zbura fără escală timp de 22 de ore. Asta înseamnă că ar putea conecta oricare două orașe din lume fără escale, potrivit Boeing.

Cu toate acestea, costul acestui nou avion de ultimă generație și al interiorului său personalizat se ridică la aproximativ o jumătate de miliard de dolari, deci este o opțiune exclusiv pentru ultra-ultra bogați.

Cu toate acestea, mai există o opțiune de buget pentru cei care doresc să petreacă într-un avion. Un avion British Airways 747 scos din uz este disponibil pentru 1 300 de dolari pe oră la Aeroportul Cotswold din Anglia, deși nu se mișcă deloc și nu părăsește niciodată pământul.

Proprietarul Suzannah Harvey a declarat pentru CNN în 2022: „Este o instalație pentru evenimente foarte versatilă, astfel încât poate găzdui orice, de la o petrecere aniversară a unui copil, până la lansarea unui nou produs sau o prezentare corporativă”.

Întregul avion are chiar și o licență de nuntă. A spus Harvey: „Deci, vă puteți căsători în cabina de pilotaj, dacă doriți.”

Subiecte în articol: avion Dubai ACJ TwoTwenty FLY FIVE
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile