Aterizarea a avut loc astăzi, la ora 14.
"Aparatul de fabricație americană F-35 a fost adus în România în contextul unei importante expoziții militare găzduite de țara noastră.
În același timp, Armata Română se pregătește să semneze cu Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii contractul de achiziție pentru nu mai puțin de 32 de avioane de tip F-35.
Semnarea contractului va avea loc, cel mai probabil, în următoarele două-trei luni, după cum ne-au spus reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
De ce este atât de special acest avion? Vorbim, în primul rând, despre cea mai avansată tehnologie de luptă aer-sol și aer-aer pe care un avion de generație a 5-a o poate deține.
Vorbim despre o aeronavă pe care piloții români se vor pregăti în anii care vin. Ei vor face trecerea de la F-16 la F-35", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.
În GALERIA FOTO următoare, imagini de la aterizarea efectuată luni, pe aeroportul Băneasa, de avionul american F-35:
[GAL layout="3"]Defense Romania: Aparatul F-35 aterizat la Băneasa a venit din Marea Britanie
Potrivi publicației Defense Romania, avionul care a aterizat luni la Băneasa va participa în premieră la Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024, cea mai mare expoziție militară din regiunea Mării Negre.
Din imaginile în cursul aterizării și după aterizare, se poate trage concluzia că e vorba de un F-35 Lightning II al Forțelor Aeriene Americane, care face parte din Escadrila de Luptă 495.
Aparatul ajuns în România este detașat la baza aeriană britanică Lakenheath.
Programul de înzestrare cu F-35, cel mai scump din istoria Armatei Române
Programul de achiziție a aparatelor F-35 va fi cel mai scump program de înzestrare din istoria țării noastre.
Costul acestui program multianual, ce va fi derulat din bugetul MApN, este de aproximativ 6,5 miliarde de dolari.
Programul de înzestrare cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.
Derularea achiziției se va face în două faze. Într-o primă etapă, se vor achiziționa 32 de avioane pentru dotarea a două escadrile.
Într-o a doua etapă, se vor achiziționa încă 16 avioane, cu care va fi dotată o escadrilă.
În cele 6,5 miliarde de dolari sunt incluse motoarele suportul logistic, serviciile de instruire, simulatoarele de zbor și munițiile aer-aer și aer-sol, notează sursa citată.