Avioane de luptă turceşti au intrat în mai multe rânduri în spaţiul aerian al Greciei luni, a anunţat agenţia publică de presă grecească ANA, înaintea unei preconizate operaţiuni a NATO împotriva traficanţilor de migranţi în Marea Egee, potrivit
Agerpres.
Potrivit agenţiei, citată de AFP, peste 20 de violări ale spaţiului aerian grec au fost comise de şase avioane militare deasupra insulelor din estul şi centrul Mării Egee.
Două avioane turceşti erau înarmate şi au fost prinse în colimator în două rânduri de avioane de luptă greceşti, potrivit aceleiaşi surse.
Aceste incidente intervin într-un moment în care un grup naval al NATO este pe punctul de a lansa patrule în apele care separă Turcia de Grecia cu scopul de a descuraja traficanţii să mai intermedieze traversarea mării de către mii de migranţi care fug de conflicte în special din Siria şi Irak pentru a ajunge în Europa, uneori cu riscul vieţii lor.
Grecia se teme ca Ankara să nu utilizeze criza migranţilor pentru a-şi întări prezenţa militară în Marea Egee, unde cele două ţări membre ale NATO îşi dispută suveranitatea unor insule.
În 1996, un incident pe insuliţa Kardak (Imia, pentru greci), apropiată de coastele occidentale turceşti şi disputată de mai mulţi ani de Ankara şi Atena, a fost cât pe ce să degenereze în conflict armat.
Grecia s-a declarat dispusă să lucreze cu Turcia împotriva reţelelor de traficanţi, dar cere ca Ankara să aplice un acord bilateral de returnare a migranţilor sosiţi pe teritoriul elen.
Mii de migranţi continuă să traverseze zilnic Marea Egee venind din Turcia, unii dintre ei pierzându-şi viaţa.
Europa se confruntă cu cea mai gravă criză migratorie de la cel de-al Doilea Război Mondial prin sosirea a peste un milion de migranţi în 2015, dintre care 850.000 pe Marea Egee, prin Turcia.