10 zile și două aeronave. De asta este nevoie pentru desfășurarea experimentului din Moldova, unde aceste avioane închiriate de la vecinii bulgari au scopul de a aduce ploaia. Totul cu scopul de a combate seceta.
''Aceste avioane au în dotare pe aripi acroşate o serie de cartuşe, aceste torţe ard în poziţie pe aripă. Pe partea de jos a fuselajului avem instalate o serie de cartuşe injectabile, acestea se folosesc în momentul în care facem însămânţarea pe deasupra norului. Deci avionul urcă în partea superioară a norului şi lansează aceste cartuşe care ard în căderea lor prin nor".
Experimentul din Moldova se va desfășura în 6 județe.
"Am obţinut rezultate scontate, adică o creştere a precipitaţiilor suficientă şi mulţumitoare, în condiţiile în care dacă nu interveneau, probabil nu aveam asemenea cantităţi de precipitaţii", a declarat Daniel Florea, directorul operatorului de la Unitatea de Combatere a Grindinii Iaşi.
Un experiment similiar va fi desfășurat luna viitoare și în sudul țării. Dacă ambele vor da roade, atunci vor fi înființate două centre de stimulare a precipitaţiilor.
"Această tehnologie 80% din ţările lumii o folosesc pentru creşterea apei, dar noi în acelaşi timp putem să o folosim şi la combaterea fenomenului de grindină", a adăugat Dan Axinte, manager proiect.
Un singur avion aducător de ploaie costă aproape 8 milioane de euro. România plănuiește să cumpere 8 astfel de aeronave cu bani europeni