Antena 3 CNN Meteo Avertizare de vijelii și ploi torențiale în mai multe județe. Jumătate de țară se sufocă din cauza temperaturilor extreme

Avertizare de vijelii și ploi torențiale în mai multe județe. Jumătate de țară se sufocă din cauza temperaturilor extreme

de Ioana Coman    |   

Meteorologii au emis o nouă avertizare de ploi și vijelii, valabilă vineri în sud-vestul țării. De asemenea, șapte județe şi municipiul Bucureşti sunt vizate de cod portocaliu de caniculă.

Potrivit ANM, vineri, până la ora 23.00, este cod galben de furtuni în Oltenia, în vestul şi nord-vestul Munteniei şi în sudul Banatului.

”Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Local aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, a transmis ANM.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi şi în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.


De asemenea, a fost emisă avertizare code galben de caniculă pentru ziua de vineri, în Banat, Dobrogea, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei şi local în Oltenia şi Muntenia.

”Valul de căldură va persista şi disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, a mai transmis ANM:

Mai multe judeţe sunt sub cod portocaliu de caniculă, dar nu a mai fost emis cod roşu.

”În judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, arată ANM.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile