Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Avertismentul unui nutriţionist despre alimentele românilor: „Nu trece o zi fără să mă îngrozesc”

Avertismentul unui nutriţionist despre alimentele românilor: „Nu trece o zi fără să mă îngrozesc”

S.T.
1 minut de citit Publicat la 22:33 28 Sep 2018 Modificat la 22:33 28 Sep 2018

Nutriționistul Mihaela Bilic vă îndeamnă să citiți etichetele și să evitați noul ingredient ce ne pune în pericol și sănătatea și silueta: siropul de glucoză-fructoză.

„Viața noastră devine din ce în ce mai dulce?
Nu, nu e o afirmație care să ne bucure, ci una care să ne îngrijoreze, sau mai bine zis să ne strice dinții, la propriu. Pentru că nu trece o zi fără să mă îngrozesc de conținutul exagerat de mare al zahărului din mâncare! Iar mai nou apare din ce în ce mai des pe etichetă termenul de "sirop de glucoză-fructoză", adică produsul vinovat de obezitatea teribilă din America. Nu era zahărul suficient de rău și ieftin, acum ne-am aliniat și noi la tendințele mondiale și folosim siropul de porumb îmbogățit cu fructoză, cea mai cumplită invenție din domeniul alimentar. 
Zahărul ne place, toată lumea știe asta. Însă gustul dulce este cel mai sărac în arome, despre apa cu zahăr nu poți spune decât că e foarte dulce sau mai puțin dulce, alte atribute nu îi poți găsi. Interesant și periculos totodată, este că nu mai putem percepe și evalua intensitatea gustului dulce peste un anumit prag, devine indiferent pentru receptorii noștri dacă într-un produs sunt 4-5 lingurițe de zahăr sau 7-8. Indiferent pentru receptori, dar tragic pentru ficat, deoarece efectul siropului de glucoză-fructoză e similar alcoolului iar pancreasul riscă să fie și el epuizat prin atâta stimulare a secreției de insulină.
Zahărul creează obezitate, îmbătrânește și îmbolnăvește. Iar doza de siguranță este de 4 lingurițe/zi la adulți, adică 20g. Cât de ușor este să depășești această doză? Ei bine, cât ai zice☹️
Nu știu dacă industria alimentară are un argument pentru folosirea unor cantități atât de mari de zahăr în toate produsele, însă știu că noi, consumatorii, avem opțiunea de a nu le mânca. Așa că vă îndemn să citiți etichetele și să evitați noul ingredient ce ne pune în pericol și sănătatea și silueta: siropul de glucoză-fructoză. Nu o să fie ușor, dar merită încercat”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole