Antena 3 CNN Economic Avertismentul unui economist-șef: „Politicienii care spun că taxele nu vor crește sunt mincinoși”

Avertismentul unui economist-șef: „Politicienii care spun că taxele nu vor crește sunt mincinoși”

de Bianca Chirilă    |   

Economistul-șef al băncii Unicredit, Dan Bucșa, a declarat, joi, într-o dezbatere publică la Festivalul de Film și Istorii Râșnov, că de anul viitor „cu siguranță vor crește taxele și impozitele”, adăugând că „orice politician care spune că acest lucru nu se va întâmpla să știți că minte”.

Economistul-șef a explicat că taxele și impozitele vor crește de anul viitor și că Guvernul nu va spune acest lucru acum, pentru că este an electoral.

„Ce se vehiculează, TVA mai sus, cu vreo două procente? Firește că vor fi foarte multe excluderi. Probabil nu la mâncare, poate nu la alte bunuri de care oamenii au nevoie, de exemplu, produse pentru bebeluș ș.a.m.d., dar cred că TVA-ul va crește. Ar trebui să crească și impozitul pe venituri, adică pe salarii, dar ăla probabil va veni în 2026, pentru ca ANAF nu le știe cu excel-ul, deși au toate datele necesare. Ministerul Finanțelor, cele de la firmele din România, o cantitate gigantică de date, adică deja le știu și culorile pantofilor, și mărimea la pantof a fiecărei contabile din fiecare firmă din România, dar nu știu ce să facă cu ele. De fapt, nu face aproape nimic. Deci lăsăm ANAF-ul să învețe cu excel-ul până în 2026, când probabil cota aia unică, acum de 10%, va fi diferențiată”, a mai adăugat Dan Bucșa.

De asemenea, el a mai adăugat că „orice politician care spune că acest lucru nu se va întâmpla minte”.

„De altfel, ea a fost redusă de la 16 la 10% cu gândul că va mai fi o cotă de cam 25%, deci probabil că pe acolo se vor duce. Tot ce spun eu s-a discutat deja cu instituțiile financiare internaționale și știu asta de la instituțiile financiare internaționale că doar n-o să spună Guvernul României în an electoral. De-aia, dacă vă mai spune vreun vreun politician anul ăsta că nu cresc la anul impozitele, să știți că minte, oricare ar fi el, de la prim-ministru până la ultimul angajat al guvernului. Vor crește, sigur, probabil începând cu TVA-ul”, a mai afirmat Dan Bucșa.

De-a lungul timpului, politicienii au dat asigurări că taxele și impozitele nu vor crește. Chiar joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat, la Bruxelles, că acest lucru nu se va întâmpla.

„Nu vine apocalipsa și nu vin taxe noi. Nu s-a discutat în Coaliție creșterea impozitului pe dividende”, a explicat Ciolacu.

 

Subiecte în articol: taxe impozite economist Marcel Ciolacu
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile