Antena 3 CNN Externe Avertismentul Regelui Charles la aniversarea Debarcării în Normandia: "Trei națiuni trebuie să se coalizeze împotriva tiraniei"

Avertismentul Regelui Charles la aniversarea Debarcării în Normandia: "Trei națiuni trebuie să se coalizeze împotriva tiraniei"

Monarhul Marii Britanii a participat, joi, în Franța, la evenimentele dedicate marcării a 80 de ani de la Ziua Z

de Adrian Iclozan    |   

Monarhul britanic a rostit un discurs la Ver-sur-Mer, în care a evocat momentele de acum opt decenii.

Atunci, trupele americane, britanice și canadiene au debarcat simultan pe cinci plaje în Franța.

Sub tirul feroce al trupelor germane, aliații au reușit încă din prima zi să aducă pe pământ francez peste 150.000 de soldați, cu pierderi estimate la circa 5000 de morți de partea lor și la circa 9000 morți în tabăra forțelor celui de-al Treilea Reich.

A fost momentul în care a început eliberarea Franței, finalizată două luni mai târziu și continuată cu marșul victorios spre Berlin în iarna și primăvara anului 1945.

Charles a făcut referire la discursul rostit la radio cu acel prilej de bunicul său, regele George al VI-lea.

"Încă o dată, trebuie trecut testul suprem. Acum însă, nu ne confruntăm cu provocarea de a supraviețui, ci de a învinge în victoria finală pentru o cauză dreaptă", a spus, acum 80 de ani, regele de atunci al Marii Britanii.

"Cât de norocoși am fost noi și întreaga lume liberă pentru că o generație de bărbați și femei din Regatul Unit și din alte națiuni aliate nici măcar nu au tresărit atunci când a venit momentul să dea acel test suprem", a comentat, la rândul său, Charles al III-lea.

El i-a omagiat pe veteranii supraviețuitori, care în prezent au vârste între 90 și 100 de ani.

În context, presa britanică notează că, dacă în urmă cu cinci ani au călătorit din Anglia în Normandia 225 de veterani pentru ceremonii, anul acesta numărul lor s-a redus de 10 ori.

"Posibilitatea ca noi să învățăm direct din relatările lor se diminuează. Dar obligația noastră de a ne aminti de ei, de ceea ce au reprezentat și de ceea ce au realizat pentru noi toți nu se poate diminua niciodată", a punctat regele.

Charles al III-lea: "Ne amintim lecția istorică ce se tot repetă de-a lungul deceniilor"

De asemenea, el a legat în discursul său trecutul și prezentul.

"Ne reamintim lecția istorică ce se repetă iar și iar de-a lungul deceniilor. Trei națiuni trebuie să se coalizeze împotriva tiraniei", a spus regele.

În urmă cu 80 de ani, cei trei mari aliați care se opuneau activ Germaniei naziste și Imperiului Japonez erau SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, URSS.

În prezent, Rusia, moștenitoarea URSS, poartă de peste doi ani un război sângeros de expansiune și destructurare a statalității în Ucraina, cei mai proeminenți aliați ai Kievului fiind în prezent SUA, Marea Britanie, Germania și Franța.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile