Eroziunea solului şi creşterea populaţiei pe plan global sunt două motive pentru care preţurile alimentelor vor creşte pe termen lung, iar ieftinirea unor alimente din ultimul an este doar un fenomen de conjunctură, a declarat luni ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul Forumului Administraţiei Publice Locale, potrivit Digi24.
În ultimul an, preţurile multor alimente a scăzut în Europa, inclusiv în România, ca urmare a sancţiunilor impuse de către Rusia la importurile de alimente din Uniunea Europeană, ca replică la sancţiunile occidentale, şi datorită producţiei agricole foarte bune de anul trecut.
În România, efectul a fost amplificat de scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 1 iunie 2015, de la 24% la 9%.
Potrivit statisticilor oficiale, preţurile alimentelor au scăzut în România cu circa 7%, în medie, în luna mai 2016 faţă de mai 2015.
”Scăderea preţurilor la alimente este doar conjuncturală. Eroziunea solului şi creşterea populaţiei globului va duce, pe termen lung, la creşterea preţurilor”, a afirmat Irimescu.
Ministrul a avertizat, anterior, că la nivelul Uniunii Europene există o tendinţă de formare a unor mari producători agricoli, pentru că aceştia au o putere mai mare de negociere şi reuşesc să-şi vândă mai bine produsele, în timp ce România are prea mulţi producători foarte mici.