Avertisment important al medicilor care l-au operat pe pacientul de 63 de ani cu o tumoră uriașă, de 23/20 cm și 4.7 kg.
Intervenția chirurgicală a durat aproximativ șase ore și a fost realizată de o echipă medicală condusă de Colonel medic dr. Liviu Mosoia - Plăviciosu, medic primar Chirurgie generală şi specializare în Chirurgia hepatică şi Transplant.
Liviu Mosoia, prin telefon la Antena 3- „Mulțumesc interesului pe care îl acordați sănătății. E vorba de un pacient relativ tânăr, 63 de ani, care s-a prezentat în urmă cu trei săptămâni, unde a fost descoperit cu anemie severă. Ulterior, făcând investigații sumplimentare, s-a spus în evidență o tumoră imensă. Ulterior pacientul a dezvoltat și o intoleranță alimentară, neputându-se alimenta corect. A pierdut aproximativ 8-9 kilograme într-o săptămână. S-a adresat serviciului nostru, evident că a fost văzut în consultații, iar apoi am apreciat investigațiile și starea pacientului. E cea mai mare tumoră pe care am operat-o”.
În cât timp crește o tumoră de asemenea dimensiuni
„E greu de spus. Evident pe durata mai multor ani. Problema e că aceste tumori sunt specifice pacienților cu o patologie hepatică, cei cunoscuți cu afecțiuni ale ficatului sau afecțiuni pentru care urmează un tratament. Acești pacienți care s-au prezentat la noi nu au avut niciun simptom și acesta e lucrul care ar trebui să îngrijoreze puțin populația. Pot apărea tumori uriașe fără să alarmeze pacientul”.
Medicul a mai spus că o ecografie abdominală anuală este obligatorie, indiferent de vârstă.