Antena 3 CNN Economic Avertismentul BNR: Majorarea salariilor medicilor și profesorilor riscă să întoarcă România în anul 2008

Avertismentul BNR: Majorarea salariilor medicilor și profesorilor riscă să întoarcă România în anul 2008

1 minut de citit Publicat la 14:50 02 Noi 2016 Modificat la 14:50 02 Noi 2016

Majorarea salariilor medicilor si profesorilor, decisa deocamdata de comisiile parlamentare, risca sa intoarca Romania in anul 2008, cand Parlamentul a dat "cu o mana", pentru ca apoi sa li se ia oamenilor "cu doua maini", a declarat miercuri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, citat de Ziare.com.

Vasilescu s-a intrebat, intr-o interventie la RFI, de unde se vor lua bani pentru majorarile salariale.

"Din dilema asta cum putem iesi? Parlamentul sustine ca trebuie sa mareasca salariile medicilor si profesorilor si adevarul este ca trebuie sa fie marite, iar Guvernul spune de unde scoatem bani si asta este o intrebare.

Concluzia noastra este urmatoarea: poate ca macar din aceasta tevatura o sa invatam ceva, ca un Parlament vine pentru patru ani in Casa Poporului si trebuie sa-si faca programul pentru patru ani de la inceput si sa lupte, sa lupte, sa lupte, pentru ca acest program sa raspunda nu numai vointei politice, sa raspunda si legilor economice, pentru ca altfel ajungi sa faci ca in 2008, sa dea Parlamentul cu o mana si sa li se ia pe urma oamenilor cu doua maini", a comentat oficialul BNR.

El a criticat discursurile din Parlament care nu au legatura cu realitatile economice: "Problema este urmatoarea: de unde luam banii (...). Si Guvernul a vorbit despre asta, la deficit bugetar si la pericolul de a intra in deficit excesiv si sa fim amendati de UE.

Chestiunea este ca atunci cand vorbim despre deficit - si eu am auzit discursuri in Parlament in aceste zile, care nu au nici o legatura cu legitatile economice - s-au spus lucruri care ne-au demonstrat ca nu sunt intelese legitatile economice si nu sunt intelese realitatile".

Oficialul BNR a avertizat ca, "daca deficitul creste prea mult, tara nu se mai poate imprumuta sau, daca se poate imprumuta, o face foarte costisitor, cu dobanzi foarte mari, pentru ca nimeni nu mai are incredere intr-o tara care si-a depasit plafonul de deficit".

"Guvernul are optiunea echilibrului, pentru ca daca bugetul este cat este si niste cheltuieli cresc, atunci trebuie sa taie de la investitii. S-ar putea intampla asta, daca vor respecta aceasta decizie a Parlamentului", crede consilierul lui Mugur Isarescu.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole