Antena 3 CNN Economic Avertisment privind o criză imobiliară. Băncile nu au bani suficienţi pentru creditele neperformante

Avertisment privind o criză imobiliară. Băncile nu au bani suficienţi pentru creditele neperformante

M.P.
1 minut de citit Publicat la 17:50 19 Sep 2024 Modificat la 17:50 19 Sep 2024

Băncile europene s-ar putea să nu aibă  suficiente provizioane pentru acoperi creditele imobiliare neperformante. În cazul în care se va ajunge la creştere rapidă a împrumuturilor cu probleme, vom avea o nouă criză a creditelor neperformante, arată un raport publicat joi de agenţia de evaluare Moody's Ratings.

Proprietarii de imobile din Europa au fost afectaţi de scăderea preţurilor şi creşterea costurilor cu împrumuturile, ceea creşte riscul ca împrumuturile lor bancare să nu poată fi rambursate, chir dacă reducerile de dobândă adoptate de Banca Centrală Europeană au început să le ofere o gură de oxigen.

Moody's a simulat care ar fi consecinţele unei deteriorări semnificative a calităţii împrumuturilor imobiliare pentru cele mai expuse 21 de bănci europene, plecând de la un scenariu bazat pe stresul care a lovit băncile după criza financiară globală din 2008. Băncile incluse în simulare sunt cele cu cea mai mare expunere pe sectorul imobiliar comercial raportată la capitalizarea lor. Peste jumătate din aceste bănci sunt din Germania, multe dintre ele fiind specializate pe sectorul imobiliar, iar restul din ţări precum Suedia, Austria şi Danemarca.

Moody's a plecat de la ipoteza unui nivel al rezervelor pentru credite neperformante de 40%, media raportată de marile bănci europene în ultimii cinci ani. Dar agenţia de evaluare subliniază că, în primul trimestru al acestui an, acoperirea reală a fost mai mică, de 33,5%, ceea ce reflectă faptul că creditele cu probleme au crescut mai rapid decât provizioanele.

"Chiar dacă o migraţie spre o calitate mai bună a activelor ar putea justifica o acoperire mai mică, vedem un risc crescut ca băncile să fie insuficient provizionate", susţine Moody's în raportul său.

Acest raport vine după un avertisment lansat luna trecută de Banca Centrală Europeană, care a descoperit că băncile din zona euro au fost mult prea optimiste în evaluările lor cu privire la proprietăţile comerciale, ceea ce ar putea să mascheze o deteriorare a creditelor.

Potenţialele presiuni ar fi mai mari pentru băncile cu o expunere mai mare pe clădirile de birouri din SUA şi Marea Britanie şi mai reduse pentru băncile care acordă credite pentru proiecte de locuinţe, a descoperit Moody's, care a adăugat că toate băncile analizate ar rămâne peste pragurile minime de capital. "Testele noastră includ o serie de ipoteze simpliste dar sugerează că nu ar exista încălcări ale cerinţelor referitoare la nivelul minim de capitalizare", a subliniat Moody's.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole