Antena 3 CNN Actualitate Avertisment înainte de alegerile din România, din 2019. Expert SUA în cibersecuritate: Vor încerca să creeze haos în rândurile populației

Avertisment înainte de alegerile din România, din 2019. Expert SUA în cibersecuritate: Vor încerca să creeze haos în rândurile populației

2 minute de citit Publicat la 17:02 17 Oct 2018 Modificat la 17:02 17 Oct 2018

Entitățile care interferează în treburile interne ale unei țări prin generarea și răspândirea de știri false „vor încerca să creeze haos și confuzie în rândurile populației din România”, a declarat, miercuri, Mark Pfeifle, expert în comunicare digitală și securitate cibernetică.

Acesta a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Ambasada SUA la Bucureşti, despre provocările în domeniul cibersecurităţii, de ce este România o țintă și la ce se poate aștepta țara noastră în următoarea perioadă.

"În SUA, în 2016, am fost loviţi de propaganda rusă, dezinformare şi fake news. Există posibilitatea ca Rusia sau alte forțe criminale să facă acelaşi lucru în timpul alegerilor române de peste un an. Vor încerca să folosească diverse elemente politice, culturale, religioase din societate pentru a naşte confuzie şi haos, atrăgând ambele tabere în mod negativ în dispută. Este o încercare de a delegitimiza ciclul electoral şi acesta este un lucru faţă de care România şi ţări din regiune trebuie să fie foarte atente și să găsească soluții de a combate asta", a punctat expertul.

Pentru a contracara știrile false (fake news) venite din partea Rusiei sau a altor surse, România trebuie „să clarifice lucrurile cât mai repede posibil”. „Următorul pas este protejarea infrastructurii sistemului electoral. Am văzut în procesele electorale trecute încercări de a nega dreptul de vot al unor electori sau atacuri la adresa instituțiilor prin care s-a încercat să se inducă senzația că procesul este ilegitim. Ar fi foarte dificil ca cineva să câștige alegerile folosindu-se doar de fake-news și Facebook.”, a declarat Mark Pfeifle. 

Este România o țintă?
Vorbind despre motivele care ar face România o ţintă a unor asemenea atacuri, nu neapărat din partea Rusiei, Pfeifle a spus: „O parte din motive sunt geografice, o parte politice, o parte sunt provocările pe care orice țară din această regiune le are, în condițiile unei colaborări strânse cu Uniunea Europeană şi NATO. Dar nu mai mult decât orice altă țară din regiune. Totuși, modul în care a evoluat România strategic, economic, în ultimii ani, o face într-un fel o ameninţare, pentru că a avut creştere economică, au avut alegeri de succes în trecut, deci este o provocare pentru un actor negativ care vrea să creeze haos şi confuzie".

Ce pot face oamenii?
E nevoie de vigilența mediei tradiționale, să se autocorecteze atunci când fake news-urile apar în spațiul public. Pentru ceilalți oameni e nevoie ca atunci când văd o știre falsă să o arate cu degetul. Cred că este nevoie și de o colaborare cu platformele social media, care să ducă la eliminarea trollilor și a campaniilor de dezinformare de pe Facebook și Twitter. E o cursă permanentă. Știrile false pot fi găsite foarte repede, dar este nevoie de vigilență și trebuie corectate rapid", a mai declarat expertul american.

Mark Pfeifle este expert în comunicare digitală şi securitate cibernetică. Este un fost consilier adjunct al preşedintelui SUA şi adjunct al consilierului pentru Securitate Naţională pentru Comunicaţii Strategice şi Informare Globală la Casa Albă. Pfeifle este fondatorul şi preşedintele companiei de strategie şi comunicaţii Off the Record Strategies.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole