Antena 3 CNN Mediu Avertismentul care dă fiori reci: Urmeză "zile negre" pentru omenire | Expert: "Aşa putem să limităm încălzirea globală"

Avertismentul care dă fiori reci: Urmeză "zile negre" pentru omenire | Expert: "Aşa putem să limităm încălzirea globală"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 09:55 29 Aug 2022 Modificat la 09:55 29 Aug 2022

În plus, temperaturile în Europa Centrală vor fi până în anul 2100 cu peste 4 grade Celsius mai ridicate decât erau în epoca preindustrială, avertizează cercetătorii de la Cambridge. 

Oamenii de știință spun acum că toate valurile de căldură poartă amprenta schimbărilor climatice induse de om, cauzate în principal de arderea combustibililor fosili. 

Valurile de căldură care au lovit Europa vara aceasta, aducând cu ele secetă și incendii, vor deveni un fenomen normal până în 2035, chiar dacă toate țările își reduc emisiile de gaze cu efect de seră cu atât cât și-au propus, potrivit unei analize publicate de Serviciul de Meteorologie al Regatului Unit. 

Marea Britanie a stabilit un record național în iulie, după ce a depășit pentru prima dată 40 de grade Celsius.

Alte recorduri locale au fost doborâte în anumite părți din Spania, Portugalia și Franța, care au luptat și cu incendiile de vegetație, deoarece atât căldura, cât și seceta lasă pădurile și pășunile uscate.

Cercetătorii susțin că încălzirea globală ar putea declanșa un război nuclear, o criză financiară și catastrofe climatice majore la nivelul unei extincții încă din anul 2070, ce vor afecta două miliarde de oameni de pe tot globul, în condițiile în care temperaturile globale continuă să crească. 

Studiul avertizează că ne apropiem periculos de mult de sfârșitul unei clime propice vieții pe pământ, potrivit Daily Mail

Pe baza constatărilor lor, experții cer autorităților să înceapă pregătirea pentru astfel de evenimente catastrofale. 

"Unii lideri de afaceri sau politicieni spun un lucru, dar fac altceva. Însă rezultatul va fi unul de-a dreptul catastrofal", atrage atenţia Antonio Guterres, secretar general al Naţiunilor Unite.

"Ceea ce trebuie neapărat să se întâmple este să folosim toate instrumentele necesare care privesc politicile sau tehnologia şi trebuie să le folosim imediat! 

Dacă acest lucru se întâmplă, este posibil, atenţie, doar posibil, să limităm încălzirea globală la doar 1,5 grade Celsius", a precizat Jim Skea, expert în energie durabilă la Imperial College London.

Schimbările climatice au jucat un rol în fiecare eveniment de extincție în masă, au ajutat imperiile să se prăbușească și au modelat istorie, anunță autorul principal al studiului de la Universitatea Cambridge.

Expertul punctează toate consecințele dramatice, directe și indirecte ale schimbărilor climatice, care devin pe zi ce trece tot mai catastrofale. 

Căile către dezastru nu se limitează la impactul direct al temperaturilor ridicate, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme. 

Efectele secundare, precum crizele financiare, conflictele și noi focare de boli ar putea declanșa alte calamități și ar putea împiedica recuperarea după potențiale dezastre, cum ar fi războiul nuclear, spun climatologii.

Citește mai multe din Mediu
» Citește mai multe din Mediu
TOP articole