Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și agențiile americane de informații par mai îngrijoraţi ca niciodată că Vladimir Putin, pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina.
Ei nu știu, însă, ce formă ar putea lua această escaladare, dar fac mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie "The New York Times".
"Multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc analiștii de la Washington sunt sumbre: bombardamente nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a liderilor ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei - situate în țări NATO precum Polonia și România - care canalizează cantități extraordinare de arme, muniții și echipamente militare în țară", scrie NYT într-un articol pe tema ezitărilor pe care le are administrația Biden de a furniza Kievului arme mai puternice.
Radu Tudor, analist militar și realizator Antena 3, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre cât de probabile sunt scenariile jurnaliştilor de la The New York Times.
"La debutul oricărui război, analiştii militari din instituţii precum Pentagon sau alte ministere ale Apărării au tot tipuri de planuri pe evoluţii mai optimiste sau mai pesimiste. Se discută despre cel mai prost şi cel mai bun scenariu. Este absolut evident că ceea ce vedem în The New York Times reprezintă o variantă reală a analizei de scenariu cel mai pesimist al specialiştilor de la Pentagon. Eu cred că se bazează nu doar pe evaluare şi analiză, ci se bazează şi pe informaţii.
Cred că pericolul nuclear din partea Rusiei este unul cât se poate de real. Nu cred că ar exista nici măcar o posibilitate militară ca vreun stat membru NATO să fie lovit, pentru că acolo este menţionată Polonia şi România, dar aici reacţia este totală, este reacţia întregii Alianţe (...)
Nu are niciun sens să îţi propui să ataci România sau Polonia, pentru că este exact ca şi cum ai ataca Statele Unite şi să nu uităm că în România sunt mii de militari, unităţi de elită ai armatei americane, care sunt mai Mihail Kogălniceanu. Din punctul acesta de vedere, desurajarea cred că în momentul de faţă funcţionează, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche şi nu trebuie să mergem pe ideea că nu este Putin suficient de nebun ca să declanşeze un război mondial", a spus Radu Tudor, în exclusivitate la Antena 3.