Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv Procedura virală de schimbare a culorii ochilor poate duce la orbire: ”Ne ducem spre uniformizare”

Procedura virală de schimbare a culorii ochilor poate duce la orbire: ”Ne ducem spre uniformizare”

Atenţie la ultima modă în chirurgia estetică: așa-numita kerato-pigmentare, adică injectarea pigmenților în iris, pentru schimbarea permanentă a culorii ochilor, poate duce la orbire, avertizează medicii.

de Maria Coman    |   

În zilele noastre, rețelele sociale au transformat modul în care comunicăm și interacționăm. Pe platformele de divertisment și-au găsit locul numeroase trenduri, iar din ce în ce mai mulți utilizatori vor să țină pasul cu ultimele tendințe.

Deși par inofensive, unele trenduri se transformă în adevărate provocări periculoase.

Cel mai recent trend este schimbarea permanentă a culorii ochilor, prin intermediul procedurii kerato-pigmentare, adică injectarea pigmenților în iris.

Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la procedură, care devine o tendință estetică populară.

Procedura, care e virală pe internet, este folosită în mod normal pentru eliminarea cicatricilor de pe cornee sau pentru irisul format incomplet, transmit experții.

Maria Coman, psiholog și jurnalist Antena 3 CNN, explică de ce aleg tinerii să se expună unui asemenea risc.

”Ca să fii la fel cu ceilalți, ca să te apropii de niște idealuri de frumusețe care se tot inoculează și se tot perpetuează în social media. Ca să fii la fel cu ceilalți. Am auzit, din păcate, foarte multe fete tinere, și nu doar fete, pentru care imaginea este extrem de importantă. Ne îmbrăcăm la fel, vorbim la fel, arătăm la fel și ne ducem spre uniformizare din care mi-e greu să înțeleg cum vom ieși.

Dar asta se manifestă deja de multă vreme, adică există și o tulburare emoțională care se numește o tulburare dismorfică. Nu-ți accepți corpul și vezi doar defectele și scoți în evidență doar defectele și tot timpul încerci să pari și să fii altcineva.

Există persoane care și-au lungit oasele, și-au rupt oasele ca să corespundă unor standarde de înălțime.

Și aș vrea să nu uităm că toate lucrurile, toate aceste uniformizări, nu s-au inventat acum, odată cu Tik Tok. Să ne aducem aminte că în Japonia fetele aveau picioarele legate și le țineau legate și înfășurate și chinuite, ca să nu aibă picioarele mai mari, pentru că altfel nu le lua nimeni de nevastă.

Adică e o chestie care se perpetuează, din păcate, de secole, doar că acum viteza de transmitere a informație este mult mai mare și intervențiile sunt mult mai multe”, a explicat Maria Coman, în direct, la Antena 3 CNN.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile