Antena 3 CNN Life Știinţă LIVE VIDEO. Prima ieșire în spațiu a unor „turiști”. Miliardarul Jared Isaacman și Sarah Gillis testează noul costum Space X

LIVE VIDEO. Prima ieșire în spațiu a unor „turiști”. Miliardarul Jared Isaacman și Sarah Gillis testează noul costum Space X

de Georgiana Marina    |   

UPDATE: Cei patru membri ai echipajului Polaris Dawn își pun costumele. Doi dintre aceștia, miliardarul Jared Isaacman și Sarah Gillis vor ieși în scurt timp în spațiu. Plimbarea spațială de astăzi este prima activitate extravehiculară (EVA) care utilizează noul costum SpaceX EVA. Cei doi vor ieși din capsulă timp de aproximativ 12 minute fiecare și vor efectua o serie de teste de mobilitate a costumului în timpul plimbării în spațiu.

Toți cei patru membri ai echipajului vor fi expuși la vidul spațiului odată ce trapa capsulei Dragon este deschisă. Ieșirea în spațiu este programată la ora 12:58, ora României.

-Știrea inițială-

SpaceX va încerca joi prima ieşire privată în spaţiu din istorie, o aventură riscantă. Misiunea Polaris Dawn a fost lansată la iniţiativa miliardarului Jared Isaacman, 41 de ani, care va fi unul dintre cei doi pasageri care se vor aventura pentru scurt timp în afara navei spaţiale. A doua va fi Sarah Gillis, angajată a SpaceX.

Ceilalţi doi membri ai misiunii, pilotul Scott Poteet şi colega Anna Menon, angajată SpaceX, vor rămâne la bordul capsulei Dragon pentru a se asigura că totul decurge conform planului.

Deoarece nava spaţială nu este echipată cu o cameră de decompresie, întregul echipaj va fi expus vidului din spaţiu odată ce trapa va fi deschisă.

Scopul operaţiunii este de a testa primele costume spaţiale albe, cu aspect futurist, ale lui Elon Musk.

SpaceX va încerca joi prima ieşire privată în spaţiu din istorie. FOTO Hepta

Această ieşire în spaţiu urmează să fie  aibă loc joi, la ora 9.23, la o altitudine de aproximativ 700 km deasupra Pământului. Staţia Spaţială Internaţională (ISS) se află la o altitudine de aproximativ 400 km. O altă ocazie este posibilă vineri, la aceeaşi oră.

Jared Isaacman şi Sarah Gillis vor ieşi pe rând din capsulă timp de 15 până la 20 de minute fiecare. Ei nu vor pluti liber în spaţiu, ci vor folosi o structură numită Skywalker, plasată în partea din faţă a capsulei şi formată din bare, pentru a se agăţa şi a efectua mişcări.

„Vom da impresia că dansăm”, a explicat Jared Isaacman luna trecută, la o conferinţă de presă.

Costumele sunt conectate la nava spaţială prin cordoane pentru a le alimenta, printre altele, cu oxigen. În total, ieşirea în spaţiu ar trebui să dureze aproximativ două ore. Este mult mai puţin decât în cazul astronauţilor din agenţiile guvernamentale din afara ISS, unde aceştia îndeplinesc, de asemenea, sarcini foarte tehnice.

 

Subiecte în articol: SpaceX nava spatiala Elon Musk
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile