Soluţii pe termen scurt pentru această problemă nu are nimeni, aşa că oamenii apelează la clasicele calorifere pe ulei şi aeroterme. Folosirea lor, însă, îi face să depăşească plafonul de 255 de kilowaţi pe lună stabilit de guvern, astfel că s-ar putea trezi cu facturi uriaşe la curent.
În tot Bucureştiul, situaţia este critică. Din cauza ţevilor vechi, oricând pot apărea avarii care să lase în frig cartiere întregi. În cartierul Militari, de exemplu, unii locatari n-au avut deloc căldură, de când s-a lăsat frigul.
Sunt peste 700 de blocuri fără căldură în acest moment in București, din cauza avariilor și a lucrărilor de modernizare a rețelei. Din cei 1000 de km de conducte vechi care transportă apa caldă, doar 150 de km de țevi au fost înlocuite.
Ritmul actual al lucrărilor este de 50 de km modernizați anual. Asta înseamnă că restul de 850 de km vor fi înlocuiți in 17 ani. Prin urmare, primarul Capitalei le cere bucureștenilor care stau în frig să aibă răbdare.
"Oamenii trebuie să înțeleagă, legat de subiectul încălzirii, că nu s-a făcut nimic 30 de ani, că avem centrale din anii '60, conducte din anii '80 și că e prima administrație care se ocupă serios de problema asta", a afirmat Nicușor Dan.
Se anunţă o iarnă grea şi în alte oraşe. În Motru şi în Constanţa au fost probleme cu plăţile la gaze şi cărbuni, iar în Ploieşti avariile ţin mii de oameni în frig.