Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Avantajele şi dezaventajele dormitului în pat cu bebeluşul

Avantajele şi dezaventajele dormitului în pat cu bebeluşul

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:40 11 Iul 2023 Modificat la 14:17 11 Iul 2023

"Să vorbim şi despre somnul de acasă, care este extrem de important. Foarte mulţi părinţi se plâng că cel mic nu doarme.

Mai nou, există o întreagă discuţie pe internet dacă cel mic să doarmă sau nu cu noi în pat. Ei bine, indicaţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca bebeluşul să doarmă cu noi în cameră până la vârsta de 12 luni sau până când el se poate întoarce singur de pe spate pe burtă.

Acest aspect este un lucru obligatoriu pe care eu îl discut de fiecare dată cu părinţii. Trebuie să ne asigurăm că bebelușul are toate tool-urile de a-și da singur primul ajutor în caz că rămâne blocat cu năsucul în saltea.

Nu este recomandat să dormim cu bebeluşul în pat. De asemenea, organizațiile internaționale de pediatrie și Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușul să aibă spațiul lui independent de părinți. Fără perne, fără materiale care l-ar putea supraîncălzi sau sufoca.

Sindromul de moarte subită la sugari este unul dintre principalele cauze de deces al copiilor în primul an de viață, iar foarte multe dintre cazuri au fost raportate în somn și din cauza sufocării copilului.

O altă discuţie despre despre cum îmbrăcăm bebeluşul vara, mai ales atunci când ne pregătim să-l punem la somn.

La somn, cel mic trebuie îmbrăcat cât mai lejer. Dacă vorbim de 0-3 luni, atunci da, scutecul este în continuare recomandat, dar ar fi bine ca el să nu mai aibă niciun layer în afară de scutec.

Deci, fără pijama, fără body, fără tricou. Dacă vorbim de un bebeluș mai mare care nu mai necesită înfășare, recomandarea mea este ca până la 12 luni, copilul să fie complet dezbrăcat și să aibă doar un sac de dormit foarte subțire.

Dacă vine vorba de aer condiționat, ar trebui să ne asigurăm că nu bate direct deasupra copilului, dar e important ca în cameră să fie răcoare. Indicația la somn ar fi de 18-23° destul de greu de realizat vara, cel puțin în România.", a spus Lucsandra Pavel, consultant de somn pentru copii, în cadrul rubricii Sfat de sănătate.

Totodată, putem răcorii camera înainte să-l punem pe cel mic la somn. Știm și ce să facem ca să doarmă bebelușul nostru, iar când bebelușul este mai mare, lucrurile se simplifică, bagajele se împuținează și stresul că uităm ceva esențial. Mai scade și el cu lista în față, bifând așa bătrânește, șansele de a uita ceva sunt oricum mult mai mici.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole