Antena 3 CNN Actualitate Av. Adrian Cuculis, despre poliţistul care ambala dulciuri cu droguri la fabrica din Iaşi: "Este ceva de noaptea minții. Clar erau susținuți de cineva"

Av. Adrian Cuculis, despre poliţistul care ambala dulciuri cu droguri la fabrica din Iaşi: "Este ceva de noaptea minții. Clar erau susținuți de cineva"

Redacția Antena 3 CNN
6 minute de citit Publicat la 17:02 20 Sep 2023 Modificat la 17:03 20 Sep 2023

Un polițist lucra după program la "fabrica de vise" din Iași unde ambala dulciurile cu stupefiante care erau ulterior vândute în centre comerciale din toată țara, dar și pe internet. Reținut pentru 24 de ore, agentul de poliție le-a spus colegilor că nu știa ce conțin jeleurile și prăjiturile pe care le ambala.

În total, vorbim despre 28 de persoane reținute în dosarul drogurilor puse în dispozitive de vapat și dulciuri vândute inclusiv copiilor. Printre cei reținuți se află inclusiv un psiholog din Capitală.

Cei 28 de reținuți au fost aduși în fața judecătorilor de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă pentru 28 de zile.

Printre ei se află un cetățean canadian care era acționarul majoritar al fabricii unde erau confecționate aceste stilouri de tip vape, precum și dulciurile care conțineau canabis, dar și un polițist care lucra pentru ambalarea acestor produse, care a fost găsit, potrivit unor surse, chiar în interiorul fabricii, atunci când au venit perchezițiile.

Vă reamintim că este vorba despre o acțiune de amploare a celor de la DIICOT din Iași, care au trebuit să lucreze cu aproape toate structurile din țară.

În 23 de județe au fost făcute perchezițiile și în municipiul București, percheziții care au dus la audierea a 42 de persoane.

În urma descinderilor au fost găsite:

  • 3.237 de acadele cu stupefiante,
  • 1.316 cutii cu jeleuri,
  • 169 de cutii și borcane cu prăjituri,
  • 169 de semințe de canabis,
  • peste 100.000 de dispozitive de vapat cu stupefiante. 

Potrivit avocaților celor inculpați, clienții lor, în cea mai mare parte, sunt încadrați ca și distribuitori, însă ei vindeau aceste produse fără să știe ce comercializează.

Spun aceștia, că ei vedeau în baza unor certificate de conformitate și că nu ar fi știut că aceste substanțe sunt interzise.

Cu toate acestea, procurorii DIICOT anunță faptul că doar în urma perchezițiilor, la fabrică au găsit cantitatea de 40 de tone de cânepă industrială care urma ar fi procesate, iar pentru procesarea acestora erau folosiți drept catalizator inclusiv metale grele, ceea ce ar putea duce la un risc major pentru populația care a consumat aceste produse. Trei instanțe vor judeca aceste cauze și rămâne de văzut câți dintre aceștia vor rămâne în arestul IPJ Iași.

Întrebat care era protecția acestor oameni care aveau această fabrică de mulți ani în România, având în vedere că un polițist lucra acolo, avocatul Adrian Cuculis a spus: 

"Eu aș întreba, dar lucrurile astea nu erau cunoscute până acum. Am descoperit drogurile în România și fabricile care se ocupă cu așa ceva peste noapte, noapte, de când a apărut Operațiunea Hidra și cazul de la 2 mai?

Sunt niște întrebări legitime la care trebuie la fel, să ne răspundă autoritățile locale și, bineînțeles, bineînțeles, inclusiv cele centrale. Vreau să fac câteva precizări, totuși, pentru că noi avem și chiar discutam acum vreo două zile cu un fermier care cultivă în mod legal anumite substanțe care nu sunt interzise, dar care sunt derivate, dacă vreți, din substanțele aceste interzise, doar că au un anumit grad, să spunem așa, de substanță psihoactivă, iar ele sunt folosite în scop medicinal.

Eu nu știu ce s-a întâmplat aici, dacă putem să vorbim despre chiar real, un trafic de droguri, o distribuire de droguri cu bună știință la care autoritățile au luat parte sau vorbim despre niște produse contrafăcute în care deocamdată nu știm ce conțineau ele.

"Treaba asta este ceva de noaptea minții. Clar erau susținuți de cineva"

Pe partea cealaltă, iarăși, uitați-vă puțin vorbim de un alt polițist implicat într-un scandal cu tentă, să spunem așa, în zona aceasta a drogurilor, pentru că până nu am niște rezultate de laborator, nu putem să spunem cu certitudine ce derivați existau acolo sau dacă nu erau chiar drogurile de primă mână. Problema cea mai mare este că o parte dintre ele ajungeau unde la minori, la copiii minori, care e ok, nu le consumau chiar de lângă școală, se duceau puțin mai încolo și le se aprovizionau cu ele.

Treaba asta este ceva de noaptea minții, în contextul în care noi arătăm că se întâmplă ceva de foarte mult timp, iar ei funcționau, atenție, legal de data asta sau cel puțin în aparență, și lucrau în siajul lor, cumva și polițiști. Este clar, din punctul meu de vedere, că lucrurile nu se puteau întâmpla fără să fie o acoperire clară, fără să fie cineva care să-i susțină și bineînțeles că în momentul în care a explodat toată problema cu drogurile nu i-a mai ținut nimeni în brațe și au ajuns cumva să fie deconspirați.

Dar problema cea mai serioasă care se ridică sau întrebare cea mai serioasă care se ridică este câți mai sunt așa? Câte fabrici de genul acesta mai avem.

Că am văzut în urmă cu vreo cinci luni de zile s-a depistat o fabrică clandestină care producea substanțe realmente interzise, de mare risc aici despre ce vorbim? O altă fabrică, mai mică, care producea aceleași substanțe și pe care le trimitem mai departe în piața liberă în produse alimentare?

"Cum e posibil să aibe parte de protecţia poliţiei? Este o chestiune care ține de siguranța alimentară"

Păi, atunci, dacă vorbim de canabis, e clar că este substanța principală. Este cel care îți provoacă stările respective. Deci, cum e posibil treaba asta să se întâmple într-un SRL, pe românește, la care să aibă parte de protecția poliției, că eu așa înțeleg. Deci este o chestiune care ține de siguranța alimentară.

E o chestiune care ar fi trebuit să fie dacă într-întradevăr existau anumite, eu știu, substanțe derivate care niciodată n-ar fi putut să ajungă sau n-ar fi trebuit să ajungă la minori, oricum aveau nevoie de o autorizare de la DIICOT, pentru că există asemenea culturi, v-am dat exemplu de mai devreme, dar dulciuri cu substanțe interzise este o premieră la noi în țară și mie mi se pare că lucrurile astea nu-s doar acolo unde au fost descoperite ele.

Eu cred că sunt în împânzite pe tot teritoriul țării și cine știe cine stă în spatele acestor business-uri care bineînțeles că sunt extrem de profitabile și extrem de nocive pentru copii.

Dacă s-a pus în pericol și siguranța populației, atunci vom discuta despre altă infracțiune și părerea mea este că momentul de față toate autoritățile statului, începând cu DSP-ul, DSV-ul, ANSVSA-ul, absolut toți și ANPC-ul, bineînțeles, ar trebui să meargă în echipe mixte și să verifice dacă mai există asemenea făbricuțe care se ocupă până la urmă cu comercializarea, cu perfectarea, dacă vreți, de substanțe interzise în mâncarea destinată a populației", a spus avocatul Adrian Cuculis. 

"Este un registru bun, dar să fie unul legal și să fie în spiritul constituției"

Referitor la registrul traficanților de droguri avut în vedere de către Guvern, avocatul Adrian Cuculis a spus: 

"Este un registru bun, dar nu sub forma asta. Este o încercare cumva de, să spunem așa, de creare a registrului și sigur că fiecare o să vină o câte o idee, fiecare dintre parlamentari, dar doamne ferește să ajungem într-o zonă de neconstituționalitate și să-i vedem pe cei care ar trebui în momentul de față să plătească că vor da statul în judecată, că ce caută poliția la ei în casă o dată la trei luni sau cât a fost acolo termenul dat. E clar că avem nevoie și de registrul de genul acesta dacă vrem să combatem eficient consumul și traficul, mai ales de stupefiante, dar să fie unul legal și să fie în spiritul constituției", a mai spus avocatul Adrian Cuculis, la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole