Antena 3 CNN Actualitate Autoritățile decid vineri dacă e nevoie de alertă generală în zonele peste care va trece furtuna Ashley. Fechet: Evoluția e rapidă

Autoritățile decid vineri dacă e nevoie de alertă generală în zonele peste care va trece furtuna Ashley. Fechet: Evoluția e rapidă

de Georgiana Marina    |   

Ministrul Mediului Mircea Fechet a declarat miercuri că se confirmă prognoza privind precipitațiile și creșteri ale debitelor râurilor. El a menționat că ar putea fi emise avertizări de cod portocaliu și roșu și a subliniat că vineri va decide cu autoritățile locale și naționale, dacă este nevoie de alertă generală în zonele afectate.

"Datele de la Centrul European confirmă prognoza anterioară. În 30 septembrie - 3 octombrie, în sud și centru, se va simți ciclonul. În Oltenia și Muntenia vor fi  precipitații 100 l/mp, care ar putea determina creșteri ale debitelor.", a spus Fechet.

În ce privește Dunărea, debitul maxim nu va depăși la Baziaș 8000 mc/s. Vârful viitorii va fi pe 30 septembrie sau 1 octombrie. Pe sectorul românesc al Dunării putem înregistra viituri importante pe Jiu, Olt, Argeș-Vedea, debitele ar putea atinge 9000-9500 mc/sec, a spus ministrul.

El a făcut apel la calm și a menționat măsurile care s-au luat.  

"Nu ar trebui să ne alarmeze.

E risc crescut de inundații pe râurile mici din cele 3 bazine. Am putea avea avertizări de cod portocaliu sau roșu. Apele Române a pregătit echipele și materialele necesare pentru a interveni în bazinele afectate.

Am dispus închiderea cu panouri a breșei de pe Râul Olt, continuăm lucrările de consolidare cu saci la Ciocnești și alte localități.

Vineri vom decide cu autoritățile locale și naționale, dacă este nevoie de alertă generală în zonele afectate.

Fac apel către cetățeni să fie vigilenți și să asculte sfatul autorităților, situațiile poate evolua rapid. Informările vor fi actualizate în permanență. Oamenii ar trebui să fie atenți la informațiile din spațiul public

În acest moment nu există nicio măsură de evacuare, măsura poate fi luată de Comitetul pentru situații de urgență.

Primarii trebuie să comunice cu persoanele vârstnice, la nivelul comunităților mici se știe unde sunt persoane imobilizate.

Eu am făcut propria analiză la minister pe fiecare oră începând cu ziua de miercuri, sunt convins că fiecare entitate responsabilă își face analiza proprie.

Decizia de evacuare a populației, în niciun caz, nu se ia la Ministerul Mediului. Aș aminti Departamentul pentru Situații de Urgență. Nu pot să spun eu nimănui ce să facă", a declarat ministrul Mediului.

Furtuna Ashley se apropie de România și aduce temperaturi scăzute și vreme extremă. Potrivit meteorologilor, furtuna va lovi țara noastră la sfârșitul acestei săptămâni. Posibil ca ploile abundente să aibă loc în aceeași perioadă în care este așteptată și viitura de pe Dunăre.

Hidrologii au actualizat prognoza privind debitele Dunării și anunță că valoarea maximă de 8000 mc/s va fi în 1 octombrie, mai târziu decât data anunțată inițial - 29 - 30 septembrie.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile