Cu trei săptămâni rămase până la finele anului curent, șansele Guvernului român de a convoca un Consiliu Extraordinar scad semnificativ, mai ales după declarațiile făcute chiar azi de unii oficiali înainte de reuniune.
În Austria, țara care a blocat anul trecut România la ușa Schengen, cotidianul Der Standard scrie despre faptul că "România vede un dezgheț între Viena și București în privința Schengen".
De altfel, presa națională a consemnat scrisoarea de felicitare trimisă de cancelarul Karl Nehammer premierului Marcel Ciolacu de ziua acestuia din urmă.
Dezgheț sau nu între Viena și București, ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a preferat să rămână rezervat înaintea Consiliului JAI de astăzi.
"Au loc discuții intense. Sunt în permanent contact cu ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. Chiar aseară am avut o întrevedere cu dânsul. Timp pentru ca Parlamentul de la Haga și guvernul olandez să ia o decizie încă există. După ce această decizie este luată, putem vedea dacă putem face pași procedurali în continuare", a spus Predoiu.
Secretar de stat belgian: "Extinderea Schengen, în viitor. Deocamdată, trebuie să reformăm sistemul!"
El s-a referit în mod implicit la situația în care, după alegerile de luna trecută, câștigate de populistul de dreapta Geert Wilders, această țară se confruntă cu dificultăți în eforturile de a agrega o coaliție de guvernare.
O decizie din Olanda și o schimbare oficială a poziției la Viena ar trebui să se întâmple până la finele săptămânii viitoare pentru ca România să mai aibă șansa să convoace un Consiliu Extraordinar JAI în 2023.
Însă aceste calcule ar putea fi date peste cap de unde România nici nu se aștepta. Belgia se profilează, mai recent, drept susținătoare a principiului de a reforma spațiul Schengen înainte de o eventuală nouă extindere.
"Bineînțeles, vorbim de o extindere în viitor. Dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul în sine. Europa trebuie să fie pregătită", a spus Nicole De Moor, secretar de stat belgian pentru Azil și Migrație.