Antena 3 CNN Externe Austria lovită de ninsori grele și abundente la mijloc de septembrie. Experții spun că situația e fără precedent

Austria lovită de ninsori grele și abundente la mijloc de septembrie. Experții spun că situația e fără precedent

de Adrian Dumitru    |   

Ciclonul Boris a schimbat dramatic vremea în Austria - a provocat inundații similare cu cele din România, Cehia sau Polonia, iar în zonele montane vremea s-a transformat brusc într-una de iarnă, cu zăpadă din abundență și vânt puternic. În Austria a nins ca în toiul iernii, iar zăpada a luat prin surprindere atât autoritățile, cât și pe localnici.

Zăpada cade în Austria și la altitudini mici – la 700 de metri – iar până luni e de așteptat doi metri de nea să se așterne la aceste altitudini. 

„Deși căderi de zăpadă ocazionale la altitudini mari nu sunt neobișnuite în septembrie, acest nivel al furtunii e ceva ce n-am mai văzut de mulți ani și se va încheia cu un record de cantități de zăpadă în unele părți ale Austriei”, a declarat expertul meteorolog Fraser Wilkin.

Austria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părţi, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depăşite în doar câteva zile”.

Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.

Sunt posibile, de asemenea, inundaţii şi alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt aşteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.

Ploi torenţiale continue sunt aşteptate şi peste graniţă, în land-ul german Bavaria.

Precipitaţiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca şi în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice.

Avertizare MAE pentru Austria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Austria că este în vigoare o alertă cod roşu de vreme nefavorabilă.

„Din cauza căderilor masive de zăpadă din zona montană şi a ploilor abundente din restul ţării, există riscul apariţiei de inundaţii şi alunecări de teren.

De asemenea, se înregistrează perturbări semnificative ale traficului feroviar şi rutier, precum şi evacuări ale populaţiei din zonele afectate", transmite MAE.

Autorităţile austriece recomandă evitarea deplasărilor neesenţiale şi cooperarea cu autorităţile locale, în caz de situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena : +4369911726027 şi Consulatului General al României la Salzburg: +436765568898.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro (Sfaturi, alerte de călătorie), https://viena.mae.ro şi https://salzburg.mae.ro.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile