Antena 3 CNN Externe Australia extermină milioane de albine | Care este motivul

Australia extermină milioane de albine | Care este motivul

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 21:56 04 Iul 2022 Modificat la 21:56 04 Iul 2022

Australia a fost lovită de curând de varroa, o boală provocată de un acarian care afectează albinele și care se extinde rapid.

Milioane de albine au fost distruse pentru a ajuta la limitarea răspândirii acarienului varroa, care a reapărut în țară săptămâna trecută, lângă portul Newcastle.

„Australia este singura țară majoră producătoare de miere fără acarieni varroa”, a declarat Satendra Kumar, responsabilul șef pentru protecția plantelor din statul New South Wales, unde a fost descoperit dăunătorul.

Dacă acarienul varroa s-ar stabili în Australia, ar putea costa industria de miere a națiunii mai mult de 70 de milioane de dolari pe an, în plus față de efectul său asupra culturilor care se bazează pe polenizarea albinelor.

Industria agricolă globală se confruntă deja de prețurile mai mari la îngrășăminte, combustibil și mașini, precum și cu problemele lanțului de aprovizionare cauzate de pandemia de coronavirus. Războiul din Ucraina este o lovitură suplimentară.

Autoritățile au dispus blocarea virtuală a stupilor din zona afectată a statului. În mod normal, stupii sunt mutați dintr-un loc în altul, un proces crucial pentru industria horticolă de 15 miliarde de dolari din Australia, deoarece sunt folosiți pentru a ajuta la polenizarea culturilor.

Acarienii, care sunt de culoare maro-roșcat și de dimensiunea unei semințe de susan, se pot răspândi de la albină la albină și prin echipamentele de apicultură, inclusiv fagurii care au fost extrași. Dacă nu sunt tratați, acarienii ar putea ucide o întreagă colonie de albine.

Una dintre cele mai mari provocări în efortul actual de izolare este identificarea locației stupilor infectați și cartografierea răspândirii acestora într-o regiune vastă, potrivit lui Danny Le Feuvre, șeful interimar al Consiliului Industrial Australian Honey Bee. Este necesar să se limiteze portul Newcastle și stupii pe o rază de 50 de km de acesta, a spus el.

Portul este o destinație majoră de transport maritim și unul dintre cele mai aglomerate centre de export de cărbune din lume.

Feuvre și echipa sa au colaborat cu cel puțin 300 de apicultori pentru a vizita fermele și pentru a ajuta autoritățile în activitățile lor de inspecție. Ei spală stupii cu alcool și folosesc covorașe lipicioase pentru a verifica dacă albinele sunt infectate cu acarieni, potrivit The New York Times.

Până acum, cel puțin 600 de stupi, fiecare conținând aproximativ 30.000 de albine, au fost distruși în zonă.

Dar autoritățile au găsit cel puțin încă nouă locații cu infecții - una la 380 de km distanță, în apropiere de orașul Dubbo. Multe mai multe albine riscă să fie distruse în următoarele zile, a declarat joi Dugald Saunders, ministrul agriculturii din stat.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole