Antena 3 CNN Life Știinţă Aurora boreală a fost vizibilă în România. Imagini spectaculoase surprinse în timpul nopţii și în Franţa şi Marea Britanie

Aurora boreală a fost vizibilă în România. Imagini spectaculoase surprinse în timpul nopţii și în Franţa şi Marea Britanie

de Georgiana Marina    |   

A fost spectacol pe cer în timpul nopții. Aurora boreală a fost vizibilă mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Fenomenul s-a produs după ce au avut loc mai multe erupții solare care au generat o furtună geomagnetică.

În România, aurora boreală s-a văzut în Cluj-Napoca și Baia Mare.

Aurora boreală a fost vizibilă joi seară în Franţa şi în nordul Europei, inclusiv în Marea Britanie. Pe reţelele sociale, fotografiile partajate de internauţi arată un cer sublim, incandescent, care a putut fi observat în regiuni de pe întreg cuprinsul Franţei: în Alsacia (estul Franţei), în Nord, în Côte-d'Or (centru) şi în Occitania (sud), relatează Le Figaro şi Sky News.

Acest spectacol magnific a fost provocat de o erupţie solară, rezultatul mai multor ejecţii de masă coronală, „mari emisii de plasmă şi câmp magnetic din coroana solară”, explică Space Weather Prediction Center (SWPC), centru al serviciului meteorologic al Statelor Unite. Acest fenomen provoacă furtuni geomagnetice care, la o anumită intensitate, ne permit să vedem aurora boreală.

Aurorele boreale apar atunci când particulele încărcate se ciocnesc cu gazele din atmosfera Pământului în jurul polilor magnetici. Lumina emisă în urma impactului, cu diferite lungimi de undă, creează spectacole colorate pe cer.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, presa britanică a relatat de asemenea, că luminile nordului au apărut pe cerul nopţii deasupra unor părţi din Scoţia, Irlanda de Nord şi Anglia, până la sud de coasta Sussexului.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile