Antena 3 CNN Actualitate Inedit Locul de pe Pământ unde aurul iese singur la suprafață. Cel care l-ar strânge ar câștiga 6.000 de dolari pe zi

Locul de pe Pământ unde aurul iese singur la suprafață. Cel care l-ar strânge ar câștiga 6.000 de dolari pe zi

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 06:00 18 Apr 2024 Modificat la 06:00 18 Apr 2024

Un fenomen fascinant din Antarctica atrage atenția cercetătorilor și pasionaților de știință: vulcanul activ Mont Erebus emite zilnic cantități semnificative de gaze care conțin aur cristalizat, evaluat la aproximativ 6.000 de dolari, conform unor estimări recente.

Descoperirea acestei "fabuloase" emisii de aur a fost confirmată chiar și la 999 de kilometri depărtare de cel mai sudic punct al expulsiei lavei, care atinge o înălțime uimitoare de 3.7941504 kilometri.

Cu toate acestea, aurul nu este singurul element remarcabil expulzat de Erebus, potrivit observațiilor făcute de către Observatorul Terestru al Agenției Naționale de Aeronautică și Spațiu (NASA). Vulcanul emite o varietate de componente gazoase și solide prin erupții stromboliene, un tip de erupție de intensitate moderată.

Conor Bacon de la Observatorul Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia din New York a subliniat că Erebus este în erupție continuă cel puțin din 1972, și este remarcabil și pentru existența unui "lac de lavă" într-unul dintre craterele sale de vârf.

Cu toate acestea, există încă multe necunoscute despre formarea vulcanică din Antarctica și despre ce ar putea declanșa activitatea altor peste o sută de vulcani înzăpeziți. Izolarea geografică este un factor esențial în lipsa cercetărilor detaliate în această regiune.

Atât Mont Erebus, cât și Insula Deception dispun doar de un număr limitat de instrumente de monitorizare permanentă, precum seismometrele, pentru a detecta activitatea seismică asociată cu activitatea vulcanică.

Din când în când, cercetătorii organizează rețele extinse de instrumente pentru studii specifice, dar acest lucru vine cu provocări logistice semnificative comparativ cu alți vulcani mai accesibili din alte părți ale lumii, potrivit nypost.com.

Etichete: aur Antarctica
Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole