Procurorul general Augustin Lazăr i-a spus, miercuri, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că hotărârea de a nu da curs solicitării Comisiei parlamentare de transmitere a unei copii a dosarului alegerilor din 2009 este expresia unui proces decizional bine fundamentat şi "nicidecum o decizie arbitrară".
Augustin Lazăr a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu Tudorel Toader, în cadrul căreia i-a comunicat ministrului Justiţiei că nu poate da curs cererii comisiei parlamentare de a pune la dispoziţie o copie a dosarului privind alegerile din 2009, deoarece nu există dispoziţii legale în acest sens.
"Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), a avut în cursul zilei de astăzi, 16 august 2017, o discuţie telefonică cu Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. În cadrul discuţiei, procurorul general i-a comunicat ministrului Justiţiei punctul de vedere al PÎCCJ referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 de a transmite copii după actele de urmărire penală efectuate într-un dosar soluţionat de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică. În acest sens, Augustin Lazăr a reiterat opinia exprimată de către PÎCCJ şi transmisă Comisiei în data de 14 iulie 2017, potrivit căreia nu se poate da curs solicitării, întrucât nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis miercuri AGERPRES.
Parchetul General menţionează că hotărârea de a nu da curs solicitării comisiei parlamentare este "expresia unui proces decizional bine fundamentat, riguros şi etapizat", având la bază studiile realizate la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie "şi nicidecum o decizie arbitrară".
Cu referire la solicitarea adresată CSM de procurorul general, Augustin Lazăr susţine că ea a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării comisiei, cu posibil impact şi consecinţe asupra întregului sistem judiciar.
"Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condiţiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziţia altor autorităţi sau instituţii, în afara celor cu atribuţii privind soluţionarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PÎCCJ poate interesa, pe viitor, şi alte Parchete, dar, în egală măsură, şi instanţele. De aceea, rezolvarea ei trebuie să fie unitară, atât în privinţa dosarelor de urmărire penală şi a lucrărilor aflate la Parchete, cât şi în privinţa dosarelor aflate la instanţe, atât în privinţa dosarelor în curs de soluţionare, cât şi în privinţa dosarelor soluţionate şi indiferent de modul în care au fost soluţionate. Ori, având în vedere calitatea Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei, necesitatea pronunţării acestei instituţii într-o asemenea chestiune apare ca un demers firesc. De altfel, aşa cum a declarat public preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, răspunsul transmis PÎCCJ a fost unul administrativ, fiind de aşteptat ca Plenul Consiliului să se pronunţe într-o proximă şedinţă", mai spune Parchetul.
Comunicatul Parchetului General vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a pune la dispoziţia comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind alegerile din 2009.
"Am discutat cu domnul procuror general (Augustin Lazăr - n.r.), am sesizat Inspecţia Judiciară. Sesizarea redactată deja este înregistrată la Inspecţia Judiciară. Am în vedere faptul că procurorul general s-a adresat plenului CSM cu întrebarea dacă trebuie sau nu să trimită respectivele documente la comisia parlamentară. Vă spuneam şi vă repet: sunt convins că procurorul general ştie sau ar trebui să ştie atribuţiunile de serviciu şi CSM nu este cel care îi spune unui procuror, simplu sau general, ce şi cum trebuie să-şi îndeplinească atribuţiunile de serviciu", a declarat Tudorel Toader.