Antena 3 CNN Actualitate Justiție Propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de Procuror General, Augustin Lazăr

Propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de Procuror General, Augustin Lazăr

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 13:37 01 Apr 2016 Modificat la 13:37 01 Apr 2016

Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, este propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de Procuror General. 

Propunerea a fost trimisă de ministrul Justiţiiei la CSM. Postul a rămas liber după demisia lui Tiberiu Niţu.

"Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții", se arată în comunicatul dat de Ministerul Justiției, potrivit agerpres.ro.

De asemenea, sursa citată precizează că, în desemnarea propunerii, ministrul Justiției a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experiența profesională și managerială relevantă și capacitatea decizională.

Potrivit MJ, ministrul Justiției mulțumește tuturor procurorilor care au participat la procesul de selecție pentru ocuparea funcției de șef al PÎCCJ, ''pentru implicare și profesionalism''.

Procurorul general al PÎCCJ este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe 22 martie, ministrul Raluca Prună s-a întâlnit cu cei patru candidați care s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al Ministerului Public: Gheorghe Ivan — procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oana Schmidt-Hăineală — procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și membru al CSM, Augustin Lazăr — procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia și Codruț Olaru — adjunct al procurorului general al PÎCCJ.

După întrevederi, Augustin Lazăr a susținut că este recomandat pentru funcția de procuror general de experiența sa profesională și de nivelul de expertiză pe care îl are.

"Ministerul Public are, desigur, unele probleme de rezolvat, pe care le va analiza persoana care va fi propusă. Va fi un moment potrivit să fie abordate aceste probleme de către persoana care va fi considerată competentă să le analizeze. (...) Nu mă îndoiesc că, după această procedură, Ministerul Public va avea o conducere puternică și competentă, indiferent cine va fi", a spus Augustin Lazăr.

Ministerul Justiției a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu, după ce numele său a apărut în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale.

Situație fără precedent pentru justiția din România. Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului procuror general al României Tiberiu Nițu.

Fostul procuror general este acuzat de complicitate de abuz în serviciu. 

Scandalul coloanelor oficiale a generat un cutremur în Justiţie şi în Ministerul de Interne. 

Una dintre acuzațiile aduse de DNA lui Gabriel Oprea se referă la un protocol încheiat între Ministerul de Interne și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), protocol în urma căruia procurorului general al României i se permite să fie însoțit de ehipaje ale Poliției în deplasările din București.

 

CINE ESTE AUGUSTIN LAZĂR

- şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia
- profesor universitar doctor, Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia
- a coordonat anchetele din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei
- 1998- 2001: şeful Secţiei a II-a de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul general
- Parchetul Curţii de Apel Alba, unde Augustin Lazăr este şef, a instrumentat dosare privind retrocedări şi în care a fost reclamat fostul primar al Sibiului, actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, și-a dat demisia pe 2 februarie, după ce numele lui a fost implicat, în scandalul coloanelor oficiale.

De ce a demisionat Tiberiu Nițu. Primele explicații ale Procurorului general

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, confirma în februarie că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general.

Citiți și Surse: Procurorul General Tiberiu Nițu a folosit coloana oficială de peste 500 de ori

PROCUROR GENERAL AL ROMÂNIEI - 4 CANDIDAŢI

1. GHEORGHE IVAN - Procuror PG, 2008-2013 - a condus DNA Galaţi

2. AUGUSTIN LAZĂR - 2013 - procuror general Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

3. Oana SCHMIDT- HĂINEALĂ - Procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, membru CSM

4. CODRUŢ OLARU - adjunct la Procurorului General

 

Citiți și Ministerul Justiției caută următorul Procuror General al României. Ce criterii trebuie să îndeplinească pretendenții

 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole