Antena 3 CNN Actualitate Justiție Prietenul lui Cătălin Predoiu, audiat la DIICOT în dosarul Rompetrol

Prietenul lui Cătălin Predoiu, audiat la DIICOT în dosarul Rompetrol

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 11:10 11 Mai 2016 Modificat la 11:10 11 Mai 2016

UPDATE 11.10 - Sorin Marin, unul dintre foștii acționari Rompetrol, este audiat miercuri la DIICOT, în calitate de suspect, în megadosarul Rompetrol, cu un prejudiciu fabulos de 660 de milioane de euro. 

Sorin Marin a fost partenerul de afaceri al lui Dinu Patriciu și a făcut parte și din boardul Rompetrol.

De asemenea, el este prieten și cu Cătălin Predoiu.

De altfel, miercuri sunt așteptate în fața procurorilor mai multe persoane din conducerea companiei. 

Reprezentanţii Kaz Munai Gaz acuză autorităţile române că nu i-au informat la cumpărarea Rompetrol că societatea este implicată într-o investigaţie penală. 

----------------------------

Știrea inițială 09.57

Procurorii DIICOT continuă miercuri audierile în dosarul Rompetrol, în care a fost pus sechestru pe rafinăria Petromidia, informează agerpres.ro

Primul care a ajuns la sediul DIICOT este omul de afaceri Sorin Marin, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu şi acţionar în compania Rompetrol. 

Tot miercuri, la DIICOT sunt aşteptaţi Alexandru Nicolcioiu, directorul de producţie al Kaz Munay Gaz International (fostul Rompetrol Grup), şi Adrian Constantin Volintiru, fost director financiar în mai multe companii din grupul Rompetrol precum Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Downstream. 

Procurorii îi vor anunţa pe cei trei că au calitatea de suspecţi în acest dosar şi că a fost pus sechestru pe bunurilor lor mobile şi imobile. 

La începutul săptămânii, procurorii au pus sechestru şi pe bunurilor mobile şi imobile ale Kaz Munay Gaz International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD şi 34.941.924 de euro

Potrivit DIICOT, 14 suspecţi au fost puşi sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare. 

Este vorba despre un dosar legat de privatizarea frauduloasă a companiei petroliere, cu un prejudiciu de aproape 650 de milioane de euro. 

Dosarul a fost disjuns din cel de evaziune fiscală, în care a fost judecat în trecut omul de afaceri Dinu Patriciu. 

Ar fi implicate nume grele în această anchetă, precum cel al fostului premier Victor Ponta şi companiile Kaz Munai Gaz şi Rompetrol. 

Procurorii DIICOT au demarat ancheta în dosarul Rompetrol 2, care vizează privatizarea Rafinăriei Petromidia din Năvodari. Sunt nume grele implicate în acest nou dosar, printre ele şi cel al fostului premier Victor Ponta. Prejudiciul estimat este de 3 miliarde de lei.

În 2001, Dinu Patriciu a cumpărat de la FPS pachetul majoritar de acțiuni de la rafinăria Petromidia, iar în anul 2003 Guvernul Năstase a adoptat o ordonanță de urgență prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanța în valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate în obligațiuni subscrise de către stat.

În anul 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde euro, iar în luna mai 2016 compania chineză CEFC a anunțat că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).

ANII 2000-2001:
- Patriciu cumpără Petromidia, preț 51 mil. USD (sub valoarea prețului "la fier vechi")
- Patriciu preia și datoriile de 200 mil. USD
- M. Isărescu e premier, Radu Sârbu e președinte FPS
- Tranzacția se încheie în mai puțin de două săptămâni
- PSD vine la putere, se ratează plata datoriilor
Sursa: Income
 
ANII 2003-2004:
- Petromidia ratează și al doilea termen de plată
- Datoria crește de la 200 la 400 mil. USD
- Prin oprirea parțială a plăților către buget, Patriciu propune pentru prima dată "transformarea datoriilor în obligațiuni"
 
ANII 2007-2015:
- 2007 KMG cumpără 75%
- 2009 KMG cumpără 25%
- 2010 Statul român preia 44,7%
- 2013 Statul român vinde 26% din Petromidia
- 2014 MEMORANDUM
- 2015 China Energy Company 51% KMGI

Etichete: Rompetrol audieri
Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole