Antena 3 CNN Life Au părăsit Italia și s-au mutat într-un sat din Mureș: Povestea soților care au deschis o afacere de succes cu mâncare tradițională

Au părăsit Italia și s-au mutat într-un sat din Mureș: Povestea soților care au deschis o afacere de succes cu mâncare tradițională

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 18:20 04 Sep 2024 Modificat la 18:24 04 Sep 2024

Familia Chiorean, Sorin, Eniko și băieții lor, au lăsat Italia pentru traiul la țară, în satul Grindeni din județul Mureș. Au organizat Festivalul Lalelei Pestrițe, un alt festival pentru zacuscă și silvoița de Grindeni, iar de câțiva ani și-au deschis un punct gastronomic care a pus comuna lor pe harta culinară a județului. 

Enikő și Sorin Chiorean au lăsat Italia dupa 15 ani de muncă, au revenit acasă la Grindeni și, cu ideile din agroturismul din peninsulă, au pus pe picioare un punct gastronomic local, mai ales că gătitul este punctul lor forte.

„Îmi place foarte mult să gătesc și vreau ca preparatele mele să ajungă și mai departe. Mi se pare important ca tot ce ne dă pământul, toate roadele, să fie valorificate. Cel puțin noi cultivăm și tot ce rămâne dorim să le și preparăm.”, spune Eniko Chiorean.

Alături de soțul său, Eniko servește turiștilor numeroase feluri de mâncare, deserturi și băuturi tradiționale naturale pe care le prepară în propria gospodărie.

„Avem sărmăluțe în foi de viță, sunt de la vie, sunt opărite și învelite cu carne normală și cum se face umplutura pentru sarmale”, spune ea.

„Văzând că soția mea este o bună gospodină, îi place să gătească din produse tradiționale, mâncăruri tradiționale, am zis de ce să nu încercăm să facem și un punct gastronomic, chiar la noi acasă, unde pot să vină și prietenii, rudele.”, a povestit Sorin, la Antena 3 CNN.

Cei prezenți la deschiderea punctului gastronomic din Grindeni au fost impresionați. 

„Am servit o ciorbă țărănească, ardelenească , cum se zice la noi, cu de toate, printre care și cărniță, pentru că cea mai bună legumă la noi în Ardeal este carnea.”, a spus unul dintre clienți.

„Am mâncat aici niște sarmale foarte bune, iar gustul acestor sarmale îmi amintește de vremurile când stăteam la bunica și făcea sarmalele alea multe și bune cu smântână”, spune un alt vizitator.

Cei doi vor să meargă mai departe cu proiectul și se gândesc să facă inclusiv locuri de cazare.

„Sperăm că pe viitor să reușim să ducem ideea și mai departe, să reușim să aducem și oaspeți din alte locuri, să vadă cum este bucătăria tradițională ardelenească îmbinată cu bucătăria tradițională ungurească.”, a mai spus Sorin. 

„Zona e foarte frumoasă, au ce să viziteze, pot să facă un traseu turistic cu bicicletele, pot să viziteze stâne de oi, de vaci”, susține Eniko.

Punctul Gastronomic de la Grindeni este al treilea din județul Mureș, alături de cel de la Viișoara și Ibănești Pădure.  

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole