Chiar daca mai sunt şase săptămâni până la Crăciun, crescatorii de porci au început să fie căutați de clienti. La 10 kilometri de Oradea, în localitatea Rontău, porcii sunt negociaţi chiar în faţa fermei.
De teama sa nu rămână cu animalele nevândute, crescatorii sunt tot mai deschisi la negociere. Unii coboara pretul pana la 12 lei pe kilogram, când vine vorba de rasa Mangalița, fără colesterol.
Cumpărătorul îşi alege singur animalul, iar apoi stabilesc ziua exacta pentru tăierea şi tranşarea lui. După ce au bătut palma, oamenii s-au cinstit, ca în Bihor, cu un pahar de palinca de prune.
Hrăniţi doar cu cereale, godacii cresc de două ori mai greu decât animalele care primesc concentrate. Dar sunt şi mult mai sănătoşi.
Animalul rămâne până în ziua sacrificării "acasă", iar unii cumpărători chiar optează pentru sacrificarea porcului direct în curtea vânzătorului, mai ales cei ce locuiesc la bloc.
Prețul cerealelor s-a dublat, dar al porcului a rămas același, ca anul trecut. spune un producător.
Un alt localnic, se ocupa de prepararea carnaților, caltabosilor, slăninii, tobei și a altor bunătăți. Asigura inclusiv afumatul cărnii, lucru greu de obținut pentru locuitorii de la oras.
Așadar, mai nou, animalul sacrificat ori preparatele tradiţionale pentru masa de Crăciun sunt livrate direct în sacoşe către orășeni.
Deocamdata, kilogramul de porc în viu, rasa românească de carne, variază între 10-12 lei. Iar cel de mangaliţă ajunge până la 15 lei.
În ceea ce priveşte costul preparatelor din zonă, ciolanul afumat costă 15 lei; slănina - 40 lei, cotletul afumat e 45 lei, iar cârnații - 50 lei, pe kilogram.