Localitatea Arefu, de pe Transfăgărășan, este vizitată de turiști români și străini, dar puțini cunosc istoria adevărată a domnitorului Vlad Țepeș, care a ridicat Cetatea Poenari – sau, mai bine zis, și-a folosit boierii trădători pentru a ridica zidurile cetății, pe vârf de munte, pedepsindu-i la muncă silnică pe viață.
Povestea cetății și a domnitorului care a apărat creștinătatea europeană este spusă de istoricul Vasile Lupașc Sfinteș, cel care a condus echipa de cercetare pentru a realiza materialele documentare care stau la baza conceptului lansat recent la Arefu.
Povestea lui Dracula este spusă în noul muzeu privat, construit pe Transfăgărășan de familia Stanciu, cea care deține, de 26 de ani, complexul turistic din acest loc. Dar nu varianta romanului „Dracula”, scris de Bram Stoker, sau a ecranizărilor acestuia, ci istoria reală. Castelul Dracula, deschis publicului pe 1 Decembrie, de Ziua României, și complexul turistic Dracula, se află la 23 de km de Curtea de Argeş, la 56 de km de Piteşti, respectiv 166 km de capitală. La circa 6 km de complex se află barajul şi lacul Vidraru, traseul turistic renumit „Valea lui Stan” şi statuia lui Prometeu.
[GAL layout="2"]Intenția proprietarilor a fost să constuiască, simbolic, a doua reședință a lui Vlad Țepeș - o modalitate de petrecere a timpului liber în zonă, atât pentru copii, cât și pentru adulți, români și străini. În pensiunile complexului turistic sunt 60 de camere, astfel încât pot fi primiți în jur de 150 de turiști în același timp. Cei care vin aici au la dispoziție teren de sport, un centru SPA cu piscină, jacuzzi, salină, saună, iar turiști pot merge pe trasee montane, însoțiți de un ghid, sau pot închiria ATV-uri.
Se pot face atât tabere, cât și team-building-uri foarte reușite, complexul fiind situat chiar pe malul râului Argeș, într-o zonă ideală pentru activități în aer liber, cu loc amenajat pentru picnic, proțap, foc de tabără și muzică live. Mii de turiști străini vin anual în România pentru a merge pe urmele vampirului Dracula. Pentru a le spune povestea adevărată a domnitorului Vlad Țepeș, patronii complexului turistic de lângă Cetatea Poenari au construit castelul în stil medieval în care au amenajat muzeul dedicat domnitorului.
În interiorul muzeului pot fi vizionate și filme despre viața și domnia lui Vlad Țepeș, într-o sală special amenajată. Au fost create atât desene animate, pe înțelesul copiilor care ajung la Castelul Dracula de pe Transfăgărășan, cât și filme documentare, sub coordonarea istoricului Vasile Lupașc, specializat în acest subiect. Astfel, cei care ajung la Poenari pleacă de aici cu foarte multe informații despre adevăratul Dracula, char dacă cetatea este închisă de câțiva ani.