Antena 3 CNN Actualitate Anchetatorii au dezvăluit atrocitățile la care gruparea "stăpânilor de sclavi" din Ilfov i-a supus pe bătrânii din azil

Anchetatorii au dezvăluit atrocitățile la care gruparea "stăpânilor de sclavi" din Ilfov i-a supus pe bătrânii din azil

Alin Amouni
6 minute de citit Publicat la 08:44 04 Iul 2023 Modificat la 15:13 07 Iul 2023

Victimele erau ținute în condiții greu de imaginat și erau obligate să muncească, iar cine refuza era bătut.

"O adevărată desfășurare de forțe are loc, marți, la marginea Capitalei. Perchezițiile au loc în Voluntari. Polițiști și procurorii DIICOT percheziționează un azil de bătrâni, unde zeci de persoane cu probleme grave de sănătate ar fi fost ținute în condiții inumane, fără ca aparținătorii să cunoască acest lucru.

Sunt aduse acuzații grave la adresa angajaților centrului. Bătrânii de aici ar fi fost spălați o singură dată pe lună, erau ținuți nemâncați și bătuți, iar rănile lor nu erau tratate. Vorbim despre oameni care au nevoie permanentă de asistență, oameni în vârstă care nu se pot mișca și care nu pot trăi fără ajutor și care aveau nevoie, iată, de tratament pentru afecțiunile lor. Mai multe ambulanțe SMURD au sosit la fața locului pentru a-i transporta la spital pe acești oameni maltratați. 

Acuzațiile anchetatorilor nu se opresc aici. Acești oameni bolnavi ar fi fost exploatați de mai multe grupări. Mai exact, erau obligați să muncească, spun procurorii de la Combaterea Crimei Organizate. Procurorii au pus în executare 26 de mandate de aducere într-un dosar constituit pentru infracțiunile de trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

De asemenea, 15 martori urmează să fie audiați la sediul Direcției de investigații criminale din Poliția Română", a relatat corespondentul Antena 3 CNN Alin Amouni.

Citește și: "Stăpânii de sclavi" din București și din șase județe au fost "călcați" de procurori 

Peste 100 de bătrâni, aduși la "azilurile groazei"

Noi informații din anchetă, citate de Antena 3 CNN, arată că peste 100 de bătrâni au fost aduși pentru "îngrijiri" la căminele private percheziționate de procurori. Însă, în loc să fie îngrijiți, bătrânii erau torturați și ținuți flămânzi. 

Vecinii spun că au sesizat autoritățile cu privire la ceea ce se petrecea, zilnic, sub privirile lor.

"Acest centru este înființat acum. Până de curând a stat cineva aici, dar și-a vândut casa. Am înțeles că este o casă foarte mare, un azil de bătrâni. Știu că este azil de bătrâni pentru că, de câte ori trec pe acolo, bătrâneii, săracii, vin la poartă și cerșesc. 'Vreau și eu un ban, dă-mi și 2 lei, n-ai și tu un corn' sau ceva de genul", spune o femeie din zonă.

"Eu locuiesc vizavi și îi vedeam în fiecare zi pe amărâții ăia la gard, acolo, cum stăteau în pielea goală, plini de fecale, uscați, de parcă erau la Auschwitz. Bătuți cred că erau", spune, la rândul său, un bărbat care a menționat că a sesizat autoritățile.

Comunicatul oficial al autorităților

Astăzi, 4 iulie, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în executare 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.

[GAL layout="3"]

Traficanții ar fi câștigat peste un milion de dolari de pe urma bătrânilor exploatați

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de auto-îngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.

În vederea completării probatoriului în cauză, au fost emise și puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Față de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceștia urmând a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.

Investigațiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română, precum și de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Autoritățile au adus specialiști pentru consilierea victimelor

În unele dintre locațiile percheziționate, în raport de particularitățile cauzei, polițiștii Direcției de Investigații Criminale acționează împreună cu medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. 'Mina Minovici' București, precum și personal medical de specialitate (inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

Modalitatea de intervenție în cadrul acțiunii vizează cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a victimelor, precum și descoperirea și ridicarea de probe, în vederea probării activității infracționale și completării materialului probator în cauză.

De asemenea, în vederea comunicării informațiilor de interes într-o manieră oportună, corectă și completă, organele judiciare beneficiază și de suportul polițiștilor din cadrul Centrului de Informare și Relații Publice al Poliției Române.

Au loc percheziții și la sediul unor instituții publice

Concomitent cu acțiunea desfășurată de către Direcția de Investigații Criminale și D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în același context, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pun în executare 21 de mandate de percheziție domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private implicate în activitatea infracțională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenței sociale şi protecției copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociația în cauză nu îndeplinea cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare pentru Centrul de îngrijire şi asistență pentru persoane adulte cu dizabilități în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale. 

Activitățile beneficiază de sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și al I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.

Facem precizarea că efectuarea percheziției domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, care are drept scop administrarea probatoriului necesar soluționării cauzei și care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole