Academicianul dr. Victor Lăcătuș spune că o substanţă interzisă, dar care în România se foloseşte din păcate, este biostimulatorul 2,4 D, despre care specialistul explică pe înţelesul tuturor cum acţionează şi cât de periculoasă este.
"Metoda este practicată în toată lumea, nu numai la noi. Din nefericire, avem încă producători la noi care apelează la unul dintre biostimulatorii cu eficiență foarte ridicată, se numește 2,4 D. Problema este că e interzis și noi, dacă venim cu o serie de elemente legate de aplicarea acestuia, venim tocmai pentru a-i convinge pe cei care mai folosesc că nu e bine, dacă este interzis, trebuie să respectăm legea. Cu atât mai mult cu cât 2,4 D este un erbicid. În concentrație foarte redusă, este vorba de 0,01 grame la litru, deci o concentrație foarte mică, el nu mai este erbicid, este biostimulator. Este interzis din cauza neîncrederii pe care o avem și noi, și instituțiile care controlează, în producători. Nu avem încredere, dacă nu măresc doza, dacă nu respectă modul de aplicare, riscăm să apară efecte toxice pe plante”, a explicat specialistul, potrivit agrointel.ro.
Cum recunoaștem roşiile tratate cu substanțe interzise
Primul semn la care trebuie să fim atenţi este moţul roşiei. Specialistul spune că unele soiuri de roşii au în mod natural acest moţ, însă la cele mai multe tomate, acesta este efectul coacerii rapide. Un alt indiciu după care putem şti dacă roşia a fost stimultă chimic să crească este forma ei - aceasta poate avea diformităţi. "Aplicarea acestui biostimulator conduce și la fructe deformate, iar și mai rău, la fructe cu goluri. Unele sunt atât de deformate și goale înăuntru că seamănă cu un gogoșar", explică acad. dr. Victor Lăcătuș.
Ca reguli generale, în cazul tomatelor tratate chimic, trebuie să ştim că roșiile sunt tari, fără gust și dau senzaţia că mănânci carton. În plus, ele pot fi periculoase pentru sănătate, specialistul adăugând că o cantitate foarte mare de substanță chimică folosită poate avea efecte periculoase asupra organismului uman.
"S-a vorbit la știri că acest vârf ar fi o proliferare haotică de celule și au efect cancerigen. Nu! Fructele nu au niciun efect cancerigen. În studiile efectuate pe șoareci, pe șobolani pot apărea anumite efecte carcinogene de la concentrații foarte mari, care aproape în practică e imposibil să le atingem. Dar, revin, dacă substanța este interzisă o scoatem din circuit", spune specialistul dr. Victor Lăcătuș.