Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu polițiștii de investigații criminale ai Inspectoratului General al Poliției Române şi Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, au desfășurat o acțiune pe raza municipiului București și a județului Prahova, simultană cu una a autorităților judiciare și polițienești din Bulgaria, în scopul destructurării unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracțiunii de înșelăciune, prin inducerea în eroare a victimelor în cadrul unor conversații telefonice.
Cu acest prilej, au fost depistați mai mulți cetățeni bulgari, membri ai grupului infracțional organizat, cinci dintre aceștia fiind reținuți în Bulgaria și alți cinci în România, pe baza unor mandate europene de arestare emise de autoritățile judiciare bulgare.
Din cercetări a rezultat faptul că anumiți membri ai grupului infracțional se deplasau frecvent în România, unde rămâneau pentru diferite perioade de timp și unde achiziționau numeroase cartele telefonice pre-plătite, dar și terminale mobile, pe care le foloseau la inițierea de apeluri telefonice către alți cetățeni din Bulgaria. Prin invocarea unor pretexte și prin folosirea unor calități false, îi determinau să le pună la dispoziție sume de bani, de multe ori deosebit de însemnate, creând astfel prejudicii care, însumate, au depășit valoarea de 500.000 de euro.
În ultimii doi ani, membrii grupului infracțional și-au schimbat frecvent locurile de cazare, au cumpărat numeroase cartele telefonice și terminale mobile, pe care le-au utilizat exclusiv la comiterea faptelor. O cantitate însemnată dintre acestea a fost ridicată de polițiștii români în cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate la adresele unde aceștia erau cazați pe teritoriul României.
Cum acționa gruparea infracțională?
Pentru comiterea activității infracționale, cetățenii bulgari acționau etapizat și coordonat.
Astfel, unul dintre ei suna victima, dându-se drept polițist și o informa că urmează să fie contactată telefonic de un infractor, care îi va solicita o sumă de bani.
Indicațiile falsului polițist erau ca victima să dea curs cererii infractorului pentru ca acesta să poată fi reținut, ulterior, de Poliție.
În acest fel, banii oferiți de persoana înșelată ajungeau la membrii grupării infracționale.
Poliția Română recomandă cetățenilor ca, în situația în care sunt contactați de persoane pe care nu le cunosc și, sub diverse pretexte, le sunt solicitați bani, să nu dea curs acestor cereri și să sune, de îndată, la 112.