Antena 3 CNN Actualitate România, vizată de până la 50.000 de atacuri cibernetice în fiecare zi

România, vizată de până la 50.000 de atacuri cibernetice în fiecare zi

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 22:10 23 Mar 2024 Modificat la 22:10 23 Mar 2024

Anul acesta, comparativ cu 2022, s-au înregistrat cu aproape 20-25% mai multe atacuri cibernetice asupra României. Asta înseamnă până la 50.000 de tentative de atacuri ale hackerilor în fiecare zi.

”Sunt între 25.000 și 50.000 de tentative în această direcție are atacatorilor cibernetici. În momentul de față, România este una dintre statele sigure din perspectiva aceasta. Este evident că mai există și breșele de securitate și anumite atacuri cibernetice reușesc cel mai mult din cauza erorilor umane sau din cauza unor software-uri care nu sunt adaptate la zi. Și din acest punct de vedere, noi suntem, ca și țară, foarte bine poziționați, dar vrem să fim și mai buni. Din acest motiv suntem în momentul de față în lucru cu tot ce înseamnă cloud guvernamental, care presupune cea mai nouă tehnologie din punct de vedere al datelor care poate să existe atât pe piață la nivel mondial, automat și din punct de vedere al securității cibernetice”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, la Antena 3 CNN.

Ministrul a mai vorbit și despre Inteligența Artificială.

”Este un proces care a crescut exponențial aproximativ de 10 ori în fiecare an. Și-a dublat și a crescut capacitatea de procesare inteligentă artificială, iar astăzi, la nivel mondial, sunt aproximativ 7 miliarde de softuri care folosesc tehnologii AI”, mai spune Bogdan Ivan.

Cât despre strategia României în domeniu, ministrul spune că ”în septembrie, anul trecut, am lansat în dezbatere strategia de inteligență artificială, pe de o parte pentru a proteja drepturile românilor, dreptul de a fi uitat, dreptul de a nu fi folosite datele biometrice ale românilor. Și doi, pentru a crea un context atunci când vorbim despre inovare și companii care investesc în această tehnologie foarte importantă, să creăm contextul în care companiile, universitățile, institutele de cercetare pot să profite de această nouă tehnologie”.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole