Antena 3 CNN Externe Atacul cu novicioc împotriva lui Serghei Skripal ar fi fost comandat personal de Putin. „Îi place să citească despre otravă”

Atacul cu novicioc împotriva lui Serghei Skripal ar fi fost comandat personal de Putin. „Îi place să citească despre otravă”

de Claudia Popovici    |   

Serghei Skripal, un fost agent dublu rus care a fost implicat în activități de spionaj pentru MI6, serviciul de informații externe al Regatului Unit, a declarat, în cadrul unei anchete, că președintele rus Vladimir Putin a fost responsabil pentru aprobarea tentativei de asasinat din 2018, când el și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți cu un agent neurotoxic numit novicioc în orașul Salisbury, acolo unde s-au stabilit după un schimb de spioni. „Am citit că Putin este personal foarte interesat de otravă și îi place să citească cărți despre aceasta", a declarat el, potrivit The Guardian.  

Un oficial senior al Ministerului de Externe (FCDO) a depus o declarație în fața anchetei, în care a subliniat că guvernul britanic a ajuns la concluzia că atacul cu agent neurotoxic a fost atât de sensibil încât Putin trebuie să fi dat aprobarea.

Ancheta a mai aflat că fostul spion rus Serghei Skripal, care a fost ținta atacului, a dat vina pe Putin. Într-o nouă declarație prezentată anchetei, el a spus:

„Cred că Putin ia toate deciziile importante personal. De aceea, cred că trebuie să fi dat cel puțin permisiunea pentru atac.”

Skripal și fiica sa, Yulia, au fost otrăviți cu novichok pe 4 martie 2018 în Salisbury, unde s-au stabilit după un schimb de spioni.

Pe 30 iunie 2018, Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, și prietenul ei, Charlie Rowley, s-au îmbolnăvit acasă la el în Amesbury, la 7.7 kilometri nord de Salisbury, fiind otrăviți cu novichok pe care Rowley l-a găsit aparent într-o sticlă de parfum lăsată într-un coș. Skripal și Rowley au supraviețuit, dar Sturgess a murit pe 8 iulie.

Ancheta, care a început la Guildhall din Salisbury luni, a fost înființată pentru a examina moartea lui Sturgess, dar va analiza și în detaliu atacul asupra victimelor. 

Andrew O’Connor KC, avocatul anchetei, a descris circumstanțele morții lui Sturgess ca fiind „extraordinare, unice”.

El a spus că a trăit o viață „complet îndepărtată de lumea politicii și relațiilor internaționale”, dar a murit „o moarte nenaturală și complet neașteptată, otrăvită de o armă chimică de grad militar”.

Avocatul a spus: „Când Dawn Sturgess a fost otrăvită cu novichok cu patru luni după otrăvirea Skripalilor, a apărut o posibilitate reală ca ea să fi fost prinsă – o victimă nevinovată – în focul încrucișat al unei încercări de asasinat internațional ilegale și scandaloase.”

O cantitate suficientă de otravă novicioc poate ucide mii de oameni

O’Connor a continuat: „Probe vor sugera că această sticlă, care vom auzi că conținea suficientă otravă pentru a ucide mii de oameni, a trebuit să fi fost lăsată anterior undeva într-un loc public, creând riscul evident că cineva o va găsi și o va duce acasă.”

El i-a spus președintelui anchetei, Lord Hughes of Ombersley: „Puteți concluziona că cei care au aruncat sticla în acest fel au acționat cu o disprețuire grotescă față de viața umană.”

O’Connor a spus instanței că Jonathan Allen, un oficial senior al FCDO, a furnizat o declarație care rezumă „evaluările actuale ale guvernului britanic cu privire la responsabilitatea pentru otrăvire”.

Declarația sa spune: „Având în vedere seriozitatea necesară conform legislației ruse pentru a aproba asasinarea suspecților de terorism în afara Rusiei și că acest incident a vizat o țintă politică sensibilă (n.r Serghei Skripal era un cetățean britanic și a fost țintit pe teritoriul britanic), este opinia HMG că președintele Putin a autorizat operațiunea.”

O’Connor a spus că Skripal și-a exprimat propriile păreri cu privire la acest subiect. Când a fost intervievat în mai 2018 de către poliție, el a spus că este „opinia sa privată” că Putin este responsabil și că „motivul numărul unu” pentru încercarea de asasinat era că Rusia credea că el încă mai lucrează pentru vest.

Într-o altă declarație, prezentată anchetei în ultima săptămână, Skripal a spus: „Nu știu cu certitudine cum m-a văzut personal Putin. Din câte știu, nu am vorbit niciodată cu el, deși am fost în aceeași cameră cu el de două ori cu mulți ani în urmă.”

Serghei Skripal: „Putin este personal foarte interesat de otravă și îi place să citească cărți despre aceasta"

„Nu este onorabil să omori oameni care au fost schimbați și atacul asupra Yuliei și asupra mea a fost un șoc absolut. Am primit o grațiere prezidențială și eram un om liber, fără condamnări conform legii ruse. Nu m-am gândit niciodată că regimul rus va încerca să mă ucidă în Marea Britanie... Nu știam de nici o amenințare specifică", a mai spus el.

„Cred că Putin ia toate deciziile importante singur. Prin urmare, cred că el trebuie să fi dat cel puțin permisiunea pentru atacul asupra Yuliei și asupra mea.

„Când încă lucram în serviciile speciale GRU în Rusia, aveam acces la informații secrete. Eram conștient de acuzațiile că Putin ar fi fost implicat în activități ilegale legate de eliminarea metalelor rare.” A adăugat: „Am citit că Putin este personal foarte interesat de otravă și îi place să citească cărți despre aceasta.”

Skripal a spus că s-a simțit în siguranță în Regatul Unit și nu a dorit măsuri de securitate speciale. 

 „Nu aveam un sistem de alarmă de securitate pentru casă sau lumini de securitate cu senzor activat și nu-mi amintesc ca aceste lucruri să fi fost discutate cu mine. A fost recomandat un sistem de supraveghere video, dar am refuzat deoarece nu voiam să fac casa mea vizibilă sau să trăiesc sub supraveghere.”

Comisia a fost informată că Skripalii au fost otrăviți după ce novicioc a fost aplicat pe mânerele ușii casei fostului spion. Dar O’Connor a clarificat că modul în care Rowley a găsit sticla rămâne un mister. A spus: „Nu suntem optimiști că vom ajunge la o explicație convingătoare unică.”

Imaginile de supraveghere ale presupusului asasin au fost prezentate comisiei, iar O’Connor a subliniat o perioadă „lipsă” de 31 de minute în care nu au fost văzuți, ceea ce ar putea fi momentul în care au aruncat sticla de parfum.

Înainte de începerea audierilor, care vor dura până în decembrie, părinții lui Sturgess, Stan și Caroline, au spus pentru The Guardian că speră ca investigația să răspundă la întrebări de amploare despre cum s-a desfășurat tragedia și să le permită familiei, în sfârșit, să afle adevărul. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile