Antena 3 CNN Actualitate Locale Drama localnicilor speriaţi să rămână singuri pe granița dintre război și pace | Atacurile rușilor de la Dunăre schimbă satele din România

Drama localnicilor speriaţi să rămână singuri pe granița dintre război și pace | Atacurile rușilor de la Dunăre schimbă satele din România

Atacurile rușilor de la Dunăre asupra porturilor Reni și Ismail schimbă viața oamenilor și pun în pericol inclusiv satele din România.

de Laurențiu Rădulescu    |   

Turismul din Delta Dunării este și el afectat, iar fluviul pe brațul Chilia arată ca o imensă autostradă pe apă. Zeci de nave așteaptă cu lunile acolo să încarce cerealele din porturile ucrainene.

Echipa Antena 3 CNN le-a filmat şi a stat de vorbă cu localnicii din zona aceea, care spun că ar da orice să se întoarcă la viețile lor liniștite de dinaintea războiului.

Pardina, Tulcea, un sat care are puțin peste 500 de suflete, este o zonă uitată parcă de lume, trezită forțat la viață în ultimele luni de alarmele antiaeriene de pe malul vecin ucrainean.

La Pardina, turiștii ajungeau greu și până acum. Dar de când a început războiul, aproape nimeni nu mai bate la porțile localnicilor.

Brațul Chilia al Dunării este acum o coadă uriașă de nave de marfă care își așteaptă rândul să fie încărcate cu cereale în porturile ucrainene de la Ismail și Reni.

De exemplu, un vapor venit de la aproximativ 30-40km distanță se îndreaptă spre Chilia, iar apoi spre Sulina, spre vărsarea Dunării în mare. Este un vapor ucrainean cu pavilion ucrainean care urmează să iasă în Marea Neagră. Este încărcat cu grâne, iar astfel de vapoare sunt peste tot în această zonă înspre zona Plauru.

Alarmă permanentă în porturile de la Dunăre

Cele două porturi aflate la 300 de metri de malul românesc sunt în alarmă permanent. Dronele kamikaze folosite de ruşi sunt cele care îi înspăimântă pe marinari, dar și pe localnici.

Marinarii vin și pleacă, dar oamenii care trăiesc în Deltă stau permanent sub teroarea bombardamentelor. Sunt zeci de mii de tone de cereale încărcate în fiecare zi în porturile din Ismail sau Reni, iar toate aceste operațiuni, inclusiv pe timpul nopții, sunt supravegheate de sisteme de artilerie ucrainene, o parte dintre ele instalate la sol, pe mal, în spatele acestui port, altele care se află pe nave ale flotei fluviale ucrainene. Atacurile sunt iminente.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, porturile de la Dunăre erau responsabile de doar 4% din exporturile ucrainene, aproape saşe milioane tone de marfă anual. Acum doar într-o singură lună sunt încărcate aici aproape 1,5 milioane de tone.

Conflictul din Ucraina a schimbat complet și viețile oamenilor din Plauru

"Le e frică să iasă încărcate pe brațul Chilia pentru că sunt foarte aproape de luat în vizor și preferă să iasă pe Sulina. Și acolo este protejată de forțele NATO sau România", spune un localnic.

Conflictul din Ucraina a schimbat complet și viețile oamenilor din Plauru, un sat aflat la mai puțin de jumătate de kilometru de Ucraina.

Neschimbat de zeci de ani din cauza sărăciei singurele investiții în Plauru au apărut acum câteva zile: două adăposturi antiaeriene de beton, în care oameni, în caz de alarmă, își cară viețile și sărăcia.

Localnicii sunt îngroziți să mai rămână singuri pe granița dintre război și pace

Buncărele din Plauru și Ceatalchioi sunt proiectate, teoretic, să acopere problemele eventuale apărute pentru aproximativ 30-40 de persoane. Sunt adăposturi temporare, iar aici oamenii ar trebui să se adăpostească în cazul în care cad drone pentru o perioadă de maximum o oră.

Sunt construcții cu o lungime de aproape 10 metri. Oamenii se simt în siguranță de când militarii români sunt în preajma lor și speră ca zona să fie păzită în continuare. Le este teamă să mai rămână singuri pe granița dintre război și pace.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?