Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 Atacatorul lui Trump ar fi tras 8 gloanțe înainte de a fi ucis de Secret Service. Ofițerii au părăsit postul pentru a-l căuta pe Crooks

Atacatorul lui Trump ar fi tras 8 gloanțe înainte de a fi ucis de Secret Service. Ofițerii au părăsit postul pentru a-l căuta pe Crooks

de Andreea Ştefan    |   

Un comisar local de aplicare a legii a dezvăluit marți, în cadrul unei audieri a Camerei pentru Securitate Internă, noi detalii uluitoare cu privire la deficiențele de securitate care au condus la aproape asasinarea lui Donald Trump, ridicând și mai multe semne de întrebare pentru Serviciul Secret al SUA, aflat în dificultate, potrivit CNN.

Mărturia izbitoare a comisarului poliției de stat din Pennsylvania, Christopher Paris, vine la doar o zi după ce Kimberly Cheatle, directorul demisionar al Secret Service, a depus mărturie în fața Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților și a refuzat în mare măsură să răspundă la întrebări cu privire la împușcăturile de la mitingul fostului președinte din Pennsylvania.

Paris le-a vorbit parlamentarilor despre comunicarea dintre Secret Service și forțele de ordine locale care l-au reperat inițial pe Thomas Matthew Crooks, presupusul asasin. De asemenea, a descris o cronologie mai detaliată de la momentul în care ofițerii l-au observat pe Crooks în mulțime până la momentul în care tânărul de 20 de ani a deschis focul asupra lui Trump.

Ofițerii au părăsit postul pentru a-l căuta pe Crooks

Doi ofițeri locali au părăsit o clădire din care aveau vedere spre acoperișul unde Crooks l-a țintit pe fostul președinte înainte să tragă, a declarat Paris.

Paris a declarat că doi ofițeri din cadrul Butler County Emergency Services Unit, o forță tactică cu capacități de lunetist, și-au părăsit posturile din clădire pentru a căuta o persoană suspectă pe care au observat-o primii și au alertat alte forțe de ordine. Persoana respectivă era Crooks.

Parlamentarii au vizionat o înregistrare video realizată în timpul unei vizite a Congresului la locul mitingului de luni, din clădirea în care ofițerii ESU și-au părăsit postul, care arată acoperișul pe care Crooks a urcat în cele din urmă și a tras în Trump.

„Așadar, spuneți că, după cunoștințele dumneavoastră, acei ofițeri ESU au părăsit locul în care se puteau uita pe fereastră pentru a merge în căutarea acestei persoane?” a întrebat reprezentantul republican Dan Bishop din Carolina de Nord.

„Așa am înțeles”, a spus Paris, adăugând că ofițerii au plecat în căutare împreună cu alți ofițeri locali din zonă. „Nu vreau să stabilesc o cronologie minut cu minut, pentru că nu o avem încă”.

Bishop a întrebat, de asemenea, dacă cei doi ofițeri care și-au părăsit postul l-ar fi putut vedea pe Crooks urcând pe acoperiș dacă ar fi rămas pe loc. Paris a spus că nu știe.

Crooks a tras opt focuri de armă

Anchetatorii cred că Crooks a tras opt focuri înainte de a fi ucis de contraspioni, a declarat Paris.

„Cred că numărul este opt”, a declarat Paris în fața comisiei. „Opt cartușe au fost recuperate”.

Oficialii au confirmat anterior doar că trăgătorul a tras de mai multe ori la mitingul de la începutul acestei luni.

Paris le-a mai spus membrilor Congresului că „mai mulți agenți ai Secret Service” i-au spus comandantului poliției de stat, în timpul unei vizite în zonă înainte de miting, că unitatea serviciilor de urgență din comitatul Butler era responsabilă de securizarea clădirii în care Crooks a tras focurile de armă.

Minute pe acoperiș

Paris a declarat că un ofițer municipal a stat față în față cu Crooks în timpul celor câteva minute în care presupusul asasin se afla pe acoperiș înainte ca Crooks să tragă asupra lui Trump.

Paris a declarat că scurta confruntare a avut loc atunci când o pereche de ofițeri locali care aflaseră despre poziția lui Crooks pe acoperiș au încercat să urce și să îl confrunte pe trăgător. Dar, în timp ce ofițerul „atârna” de acoperiș, Crooks și-a îndreptat pușca spre ofițer, iar acesta a căzut.

Paris le-a spus legislatorilor că Crooks a stat pe acoperiș aproximativ trei minute, dar că au trecut doar câteva secunde între momentul în care ofițerul l-a confruntat și momentul în care a tras asupra lui Trump, corectând un interval de timp pe care l-a dat anterior în cadrul audierii.

„Când un ofițer local l-a ridicat pe celălalt și ulterior cade”, a spus Paris, Crooks era „deja, cred, aproape de a fi în poziția sa finală acolo. Și mi s-a spus - din nou, secvența evenimentelor, nu o cronologie bazată pe criteriile stabilite anterior - dar la câteva secunde după aceea au fost trase primele focuri de armă”.

Paris a declarat că dacă, sau când, confruntarea a fost transmisă Serviciului Secret sau altor agenții de aplicare a legii de la miting „rămâne sub investigație”.

Comunicarea dintre Secret Service și autoritățile locale de aplicare a legii

Paris a detaliat, de asemenea, comunicarea dintre forțele de ordine cu privire la Crooks înainte ca Trump să urce pe scenă la mitingul de la începutul acestei luni.

Potrivit lui Paris, „a existat o discuție prin SMS” cu membrii Unității serviciilor de urgență din comitatul Butler, dintre care unii l-au observat inițial pe Crooks și l-au raportat ca persoană suspectă.

„La un moment dat, când a folosit dispozitivul de căutare, suspiciunea a crescut”, a spus Paris despre Crooks.

Poliția de stat a primit apoi un apel și un text de la ESU cu privire la activitatea lui Crooks, pe care le-a transmis imediat către Secret Service. Forțele de ordine locale, de stat și federale se aflau într-un post de comandă unificat la miting.

Poliția statală „s-a întors verbal și a transmis informația către Secret Service”, a declarat Paris.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile