Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Atacul celor trei virusuri în România: RSV/răceală/COVID. Medicii explică ce reprezintă o urgenţă şi ce nu

Atacul celor trei virusuri în România: RSV/răceală/COVID. Medicii explică ce reprezintă o urgenţă şi ce nu

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 10:58 07 Dec 2022 Modificat la 10:58 07 Dec 2022

Invitat în cadrul rubricii Sfat de sănătatea cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN, medicul Adrian Marinescu a explicat cum se poate preveni atacul celor 3 virusuri care lovesc țara noastră, răceala, SARS-CoV-2 și virusul respirator sincițial.

"Este un sezon rece după perioadă de pandemie, care acum arată categoric foarte bine. Ce se întâmplă acum reprezintă o situaţie pe care am avut-o foarte probabil și înainte de pandemie.

Acum oamenii se îmbolnăvesc mai ușor sau într-o măsură mai mare. Totuși, și dacă vorbim de gripă și dacă vorbim de infecția cu SARS-cov-2 sau de viroze, cele mai multe nu sunt forme severe. 

Numai că, într-adevăr, dintr-un număr mare de oameni care se infectează sunt și cei care pot să ajungă să fie internați, ori copiii foarte mici, ori persoanele care sunt, în principiu, peste 70 de ani, care au boli cronice. 

De multe ori nu este simplu să faci o diferenţă între aceste virusuri. Prin urmare, înainte de a pune mâna pe telefon să sunăm la medicul de familie sau să mergem la spital, am putea să ne facem testarea atât pentru COVID, cât şi pentru gripa.

Gripa are un diagnostic destul ușor, care se pune clinic, pentru că există acele dureri musculare și articulare, apare acea senzație că ai fost bătut. 

Când vrei să faci diferența între infecția cu SARS-CoV-2 și o viroză nu este ușor. Sunt viroze în ultimul timp care au o simptomatologie destul de apropiată de gripă și atunci nu poți să îți dai seama.

Important este să realizezi când este o urgenţă şi trebuie să mergi la camera de gardă şi când nu. În momentul în care respiraţia se face cu dificultate, indiferent de vârstă, în momentul în care starea generală se modifică dintr-o dată, pot fi semne că ar trebui să ajung la un consult la camera de gardă.

Dacă însă lucrurile acestea nu se întâmplă și doar cel mic are febră, poate are niște manifestări digestive, cred că ar fi bine să luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru care să ne orienteze.Orice virus poate să ne pună viaţa în pericol dacă vorbim de formele severe.

La copilul mic, în cazul virusului sincițial respirator (RSV), nu e vorba doar de bronșiolită, e vorba și de otită, de afectare pulmonară, adică de pneumonie, chiar și de inspriciență respiratorie.

Simptome RSV

  • Rinoree/nas înfundat
  • Scăderea apetitului alimentar
  • Tuse
  • Strănut
  • Febră
  • Respirație șuierătoare

Cei mici ajung chiar și la terapie intensivă, chiar dacă se întâmplă rar. Important e să ajungă la timp, pentru că lucrurile se rezolvă. E important ca un copil de 2-3 ani, în momentul în care are astfel de probleme, să ajungă la o cameră de gardă, să fie internat. 

Ca mijloc de prevenţie putem vorbi de evitarea tuturor zonelor aglomerate. Nu intrăm în contact cu persoane care au simptomatologie, nu trimiţi copilul la şcoală bolnav sau tu, ca adult, să mergi la serviciu.

De sărbători să evităm acele spații închise, unde riscul de transmitere categoric este mare şi nu vorbim doar de COVID. Să reţinem o regulă de aur, şi copilul şi adultul să rămână acasă dacă are simptomatologie. 

Prevenție răspândire RSV - Dacă ai simptome asemănătoare răcelii, ar trebui:

  • Să folosești batistă/cotul îndoit, NU mâinile, când tușești/strănuți
  • Spălat pe mâini cu apă + săpun 20 de secunde
  • Evitarea contactului cu persoanele bolnave/aglomerații
  • Suplimentarea aportului de vitamina D

Remedii naturiste ajută şi ele. Dacă avem, însă o infecție bacteriană, nu ne va ajuta niciun remediu naturist. 

Dacă vorbim de lucruri pe care să le facem pe moment, cum ar fi să rezolvăm febra, să rezolvăm tusea, ei bine, sunt multe medicamente naturiste care ne pot ajuta și au avantajul că au mai puține reacții adverse. Putem folosi aceste remedii naturiste, însă să nu trecem pe lângă diagnostic.

Ne mai putem vaccina şi acum, chiar dacă este luna acestor virusuri. Din momentul în care ne vaccinăm, avem aproximativ 2 săptămâni până când acesta are efectul maxim.
Dacă avem un sistem imunitar echilibrat prin stilul nostru de viață, în momentul în care ne infectăm, probabilitatea de a avea complicaţii e mult mai mică.", a mai precizat medicul Adrian Marinescu.

Pe lângă tratamentele recomandate de medic, e bine să ţinem cont şi de elementele de igienă sanitară amintite: curăţatul nasului, aerisirea camerelor sau evitarea locurilor aglomerate. Să nu uităm și de anumite tratamente naturiste cum ar fi ceaiurile, mierea, propolisul sau plante ca echinaceea, ghimbir sau cătina.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole