Antena 3 CNN Externe Atac în masă cu cuțitul în Marea Britanie. Cel puțin doi copii au fost uciși și alți nouă, răniți de un suspect de 17 ani în Southport

Atac în masă cu cuțitul în Marea Britanie. Cel puțin doi copii au fost uciși și alți nouă, răniți de un suspect de 17 ani în Southport

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Doi copii au fost uciși și alți nouă au fost răniți, luni după-amiază, în orașul Southport din vestul Angliei într-un atac cu cuțitul.

Poliția a intervenit la un "incident major" și a arestat un bărbat, relatează BBC.

Un cuțit a fost confiscat de la suspect, precizează sursa citată.

[GAL layout="2"]

Update: Cum au văzut martorii că s-a desfășurat atacul în masă cu cuțitul din Southport

BBC a sintetizat mărturii ale localnicilor care surprind principale momente ale atacului cu cuțitul de la școala de dansuri din Southport, soldat cu moartea a doi copii și rănirea altor nouă.

  • Atacatorul, descris de martori drept un bărbat cu o mască pe față, a ajuns pe Hart Street într-un taxi și a refuzat să plătească cursa;
  • La adresa respectivă se află o școală de dans care găzduia un eveniment tematic "Taylor Swift";
  • O asistentă medicală care a vorbit cu mama uneia dintre victime spune că propria sa fiică a auzit un "țipăt sinistru" în jurul orei atacului - ora locală 11:50, potrivit presei britanice;
  • Mai mulți martori au declarat că au văzut copii mici sângerând pe stradă, după ce au fost înjunghiați. De asemenea, martorii au relatat că au auzit o femeie alergând pe stradă urlând "fiica mea a fost înjunghiată";
  • Un martor a spus că a luat aproximativ 10 fete și le-a adăpostit într-o casă din apropiere;
  • Un jurnalist local a relatat că a văzut o fată, victimă a atacului, transportată pe targă de salvatori.

Update: Doi copii au murit și alți nouă au fost răniți în atacul din Southport

Serena Kennedy, șefa poliției din Merseyside, a anunțat, luni seară, moartea a doi copii și rănirea altor nouă, în urma atacului cu cuțitul desfășurat mai devreme în cursul zilei la o școală de dans din orașul Southport.

Șase dintre copiii răniți sunt în stare critică. Doi adulți au fost răniți, la rândul lor, și sunt în stare critică, a precizat șefa poliției.

"Credem că adulții răniți au încercat să-i apere pe copiii atacați. Ca mamă și bunică, pot doar să-mi imaginez suferința prin care trec familiile victimelor", a adăugat ea.

În legătură cu suspectul reținut, Kennedy a confirmat că este vorba de un tânăr de 17 ani, din zona Banks, originar din Cardiff.

În acest stadiu al investigației, motivul atacului este neclar, dar nu credem că are legătură cu terorismul, a mai spus ea.

Update: Poliția spune că atacul "nu este tratat ca act terorist"

"Putem confirma că o persoană de sex masculin în vârstă de 17 ani din Banks, care a fost arestată în legătură cu înjunghierea din Southport de luni, 29 iulie, rămâne în custodia poliției și va fi interogată cu privire la incident.

În acest stadiu incipient, îi îndemnăm pe oamenii să nu speculeze în timp ce ancheta este în curs de desfășurare.

De asemenea, putem confirma că incidentul nu este tratat în prezent ca având legătură cu terorismul și că forțele de poliție nu caută pe nimeni altcineva în legătură cu acest incident", a transmis, luni seară, poliția din Merseyside.

Update: The Telegraph relatează că sunt copii printre victimele înjunghiate. Un copil ar fi murit

O femeie din personalul de la clubul de copii, care a cerut să rămână anonimă, susține că poliția i-ar fi confirmat că un copil a murit în urma atacului, relatează ziarul The Telegraph.

Informația privind moartea unui copil în urma înjunghierilor din Southport este confirmată și de un consilier local, Greg Myres,  consemnează Sky News.

Publicația citată notează spusele unui alt martor, care susține că a văzut și auzit o femeie țipând pe stradă, în zona atacului, că fiica sa, de 10 ani, a fost înjunghiată.

Update: Premierul britanic spune că veștile despre atacul din Southport sunt "îngrozitoare și șocante"

"Vești îngrozitoare și profund șocante vin din Southport. Gândurile mele sunt alături de toți cei afectați.

Aș dori să mulțumesc poliției și serviciilor de urgență pentru răspunsul lor rapid.

Sunt ținut la curent cu evoluția situației", a scris premierul britanic Keir Starmer pe contul său X

Update: Atacul ar fi avut loc la un club de copii

Jurnalistul Tim Johnson de la publicația Eye on Southport a ajuns la fața locului la aproximativ 20 de minute după ce poliția a fost anunțată în legătură cu înjunghierile.

Johnson spune că atacul a avut loc la clubul pentru copii Hope of Hart, care se află în clădirea unui fost depozit, notează BBC.

Jurnalistul a transmis că victimele erau copii și a remarcat că o fată plină de sânge se afla pe o targă.

"Părinții alergau după ea. A fost îngrozitor. Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Sunt multe mașini de poliție. O mare de lumini albastre. Am văzut echipaje de ambulanță și femei în lacrimi, pe stradă", a adăugat el.

Știrea inițială

"A fost făcută o arestare și nu există un risc sporit pentru public", a declarat Emily Spurrell, comisar de poliție la poliția comitatului Merseyside.

"Îndemn oamenii să fie atenți la postările pe care le fac online și să nu speculeze cu privire la acest incident. Actualizările oficiale vor urma în scurt timp", a adăugat ea.

Serviciul de ambulanță din regiunea Nord-Vest a confirmat că paramedicii au tratat opt pacienți cu răni prin înjunghiere.

Victimele au fost duse la trei spitale din zonă.

Martor la atacul cu cuțitul din Southport: "O scenă dintr-un film de groază"

Un localnic care are un atelier de tinichigerie în oraș și care a sunat la poliție după atacul cu cuțitul a descris scena drept una desprinsă "dintr-un film de groază".

Colin Parry, proprietarul Masters Vehicle Body Repairs de pe Hart Street, a declarat jurnaliștilor britanici că suspectează că mai multe fete au fost înjunghiate la fața locului.

Martorul a vorbit despre "mame care se îndreptau spre locul incidentului și țipau".

Poliția nu confirmase vârsta sau identitatea victimelor la ora acestei actualizări.

Comunicatul poliției, după înjunghierile din Southport

"În jurul orei 11.50, am fost chemați la o proprietate de pe Hart Street, unde s-a raportat o înjunghiere. Există un număr de victime. Mai multe detalii vor fi confirmate atunci când va fi posibil.

Poliția înarmată a reținut un bărbat și a confiscat un cuțit.

Acesta a fost dus la o secție de poliție. Nu există o amenințare extinsă la adresa populației", se spune într-un comunicat al autorităților polițienești.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile