Antena 3 CNN Externe Atac cu cuțite și macete la palatul prezidențial din Ciad. 19 persoane au murit

Atac cu cuțite și macete la palatul prezidențial din Ciad. 19 persoane au murit

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:46 09 Ian 2025 Modificat la 20:06 09 Ian 2025

Guvernul din Ciad a confirmat moartea a 19 persoane, dintre care 18 atacatori și un gardian prezidențial, într-un atac asupra complexului prezidențial din N'Djamena. Grupul de asalt, înarmat cu cuțite și macete, a încercat să pătrundă în palatul prezidențial, dar a fost respins de către forțele de securitate. Autoritățile din Ciad au caracterizat atacul drept o încercare de destabilizare, atribuită unui grup dezorganizat și fără arme de război, transmite The Guardian. 

Atacul a avut loc în noaptea de miercuri, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului. Atacatorii au încercat să pătrundă în palatul prezidențial, în timp ce președintele Mahamat Déby Itno se afla în interior, a spus Abderaman Koulamallah, care este și ministru de externe în țara condusă de militari din Africa Centrală.

Refugiați din El Fasher la tabăra Adré Dezamăgire în taberele din Ciad, pe măsură ce violențele și foametea din Sudan determină 25.000 de persoane să traverseze granița într-o săptămână.

Câteva ore mai târziu, Koulamallah a apărut într-o transmisiune live pe Facebook, înconjurat de soldați, spunând că situația a fost adusă sub control. „Nu este frică”, a spus el. „Încercarea de destabilizare a fost oprită.”

Koulamallah a spus joi dimineața că 24 de atacatori, înarmați cu cuțite și macete, au ajuns la președinție într-o serie de vehicule care păreau că s-au stricat la intrare, înainte de a coborî și de a înjunghia cei patru gardieni de la intrare, ucigând unul și rănind doi. Apoi au pătruns în complexul prezidențial, unde alți gardieni au tras asupra lor, ucigând 18 și reținând 6, a spus el.

La fel ca alte țări din regiune, Ciadul a fost atacat în mod repetat de peste un deceniu de grupuri insurgente legate de Statul Islamic, al-Qaida și Boko Haram.

Cu toate acestea, Koulamallah a spus că atacul de miercuri „probabil nu” a fost un act terorist și i-a numit pe atacatori „Pieds Nickeles” beți, referindu-se la o comedie franceză cu hoți neîndemânatici.

„Aceștia sunt oameni care au venit dintr-un anumit cartier din N'Djamena, pe care nu îl voi numi”, a spus el. „Nu aveau arme de război, încercarea lor a fost dezorganizată și complet incomprehensibilă.”

Atacul a avut loc la câteva ore după ce ministrul de externe chinez, Wang Yi, a întâlnit oficiali guvernamentali din N'Djamena, în cadrul unei vizite în țară, și la o săptămână după alegerile parlamentare boicotate de principalul partid de opoziție, Les Transformateurs.

Déby a preluat puterea ca președinte al unui consiliu militar de tranziție după ce rebelii l-au ucis pe tatăl său, Idriss Déby Itno, care fusese la conducerea Ciadului din anii 1990, în 2021. În mai, el a câștigat alegeri contestate pentru a deveni președinte al țării, care este bogată în resurse petroliere, dar una dintre cele mai sărace din Africa.

Țara din Africa Centrală se confruntă cu atacuri regulate din partea grupului Boko Haram, în special în regiunea Lacului Ciad, care se învecinează cu Camerun, Nigeria și Niger.

În noiembrie, Ciad, care găzduia ultimele baze militare franceze din regiune, a încheiat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Franța. Aproape 1.000 de militari francezi erau staționați în țară și sunt în proces de retragere.

Acordul cu Franța făcea din Ciad un jucător important în lupta împotriva militanților islamici din Sahel, o regiune care include Ciad, Mali, Niger și Sudan și care a cunoscut recent multe lovituri de stat.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole