Antena 3 CNN Life Știinţă Perseide 2023. Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să vedeți stelele căzătoare | Sfaturi de la astronomi

Perseide 2023. Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să vedeți stelele căzătoare | Sfaturi de la astronomi

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:42 12 Aug 2023 Modificat la 13:47 12 Aug 2023

Perseide 2023. Curentul de meteori Perseide este la maxim în perioada 12-14 august.

Potrivit specialiștilor, Perseidele se pot vedea cu ochiul liber, preferabil după miezul nopții, din afara orașelor.

"Dacă doriți să vedeți meteorii din curentul Perseide trebuie să faceți un singur lucru: ieșiți în afara orașelor și priviți comod cerul cu ochiul liber, timp de minim o oră, de preferabil după miezul nopții.

Se poate observa sâmbătă noapte sau duminică noapte", se arată pe pagina de Facebook a Observatorului.

Specialiştii precizează că nu este nevoie de telescoape, binocluri sau telefoane.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o "perseidă".

Anul acesta, Luna nu va deranja observațiile.

De unde urmărim Perseidele în 2023

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori.

Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Ce vezi, de fapt, când te uiţi la Perseide

Urmărind bolta cerească, veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori, printre stele, se va vedea o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă. 

Numele de "stea căzătoare" vine din vechime, deoarece părea că una din stelele de pe cer cădea. Desigur că stelele nu au cum să cadă, de fapt observați o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, care a intrat în atmosfera Pământului și, la frecarea cu aerul, a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare).

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale, însa în mod normal se vede cam jumătate din numărul estimat. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Perseidele nu înseamnă o ploaie de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare, informează astro-urseanu.ro.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole