AstraZeneca ar fi oferit date incomplete privind eficacitatea vaccinului său anti-COVID-19 după testele clinice din SUA, a transmis Institutul Național din SUA privind Alergiile și Bolile Infecțioase condus de Anthony Fauci.
Precizarea vine la o zi după ce compania a făcut publice rezultatele testelor din SUA care ar fi indicat că nu există riscuri legate de tromboze, iar eficacitatea serului este de 79% în privința infectării și de 100% în ce privește dezvoltarea unor forme grave.
Vaccinul AstraZeneca are eficiență 100% împotriva bolii severe şi a spitalizării, arată cel mai nou studiu publicat în SUA
Vaccinul dezvoltat de britanici ar urma să fie aprobat în SUA în aprilie-mai.
Institutul Național din SUA privind Alergiile și Bolile Infecțioase (NIAID) a precizat într-o declarație de presă că este posibil ca AstraZeneca să fi inclus în concluziile testelor clinice informații depășite, ceea ce înseamnă că a transmis o imagine incompletă privind eficacitatea.
Agenția americană a transmis că o decizie cu privire la autorizarea și ghidul de utilizare a serului în SUA va fi luată în baza analizării datelor de către comisii independente. Vă amintim că mai multe state din Europa au decis suspendarea temporară a utilizării serului, cerând noi precizări din partea Agenției Europene pentru Medicamente în legătură cu cazurile de tromboze la persoane vaccinare cu acest ser.
EMA a stabilit că vaccinul este sigur
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a comunicat decizia în cazul vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca. Evenimentul vine în urma raportării a zeci de cazuri de tromboze semnalate la persoane vaccinate şi după ce numeroase ţări europene au decis suspendarea administrării acestui vaccin.
Astfel, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a hotărât că vaccinarea cu AstraZeneca este sigură.
Beneficiile sunt mai mari decât riscurile, a reiterat șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.
Medicul Adrian Marinescu, despre serul AstraZeneca: Trombozele apar și la persoanele nevaccinate | VIDEO
”Lucrurile sunt destul de clare. Așa cum s-a văzut din datele prezentate în ultimul timp, e clar că aceste reacții adverse nu pot fi legate de vaccin. Mai mult decât atât, trombozele apar și în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat. Dacă e să facem o comparație, nu există date care să arate că odată ce ne-am vaccinat riscul este evident mai mare”, a precizat medicul Adrian Marinescu.
Citiți și: Europenii încep să se vaccineze din nou cu serul AstraZeneca