În plus, chiar și atunci când noi dormim, creierul funcționează. Esențial este să înlăturăm pe cât posibil gândurile negative, mai ales atunci când nu este cazul să ne facem griji, spune neurologul, potrivit romanialibera.ro.
”Mai întâi, trebuie să știți că mintea umană reacționează la fiecare gând. Iar fiecare gând negativ consumă din energia creierului, scurtându-i viața.
Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Pentru creier, nu e nicio diferență între realitate și imaginație, mintea reacționează la fiecare gând”
Practic, numărul de celule nervoase – vitale pentru noi! – scade. Pentru creier, nu există nicio diferență între realitate și imaginație, mintea umană reacționează la fiecare gând”, explică reputatul neurochirurg.
[GAL layout="2"]”Antrenamentul minții îmbunătățește funcționarea și sănătatea creierului. În fiziologie, există expresia „funcția creează organul” (Charles Darwin, 1809-1882). (...)
Noi, în tradiția noastră ortodoxă, folosim postul și rugăciunea. Dar trebuie să fii puternic să poți, în aceste zile încărcate de neliniști, cu pauze publicitare intens colorate și zgomotoase care îndeamnă la consum, să te poți concentra, să te poți liniști, să te poți ruga”, explică medicul.
Creierul nu ia pauză nici când dormim
Chiar și atunci când dormim, creierul lucrează. ”Serviciul, strada, metroul, autobuzul sau mașina personală, școala copiilor, bolile celor vârstnici din familie, supermarketurile, telefonul mobil, televizoul și internetul – toate acestea devin elemente de stres ,dacă nu sunt bine controlate.
(...) Partea plină a paharului există, trebuie doar să vrem să o vedem. Iar pentru a vedea pozitiv, creierul poate fi antrenat și ajutat”, atrage atenția prof. Vlad Ciurea.
De aceea, nu este moft, ci absolut o indicație ca din când în când să eliberăm creierul de tot ceea ce înseamnă povară sau muncă și să-l bucurăm cu o pauză.
Cum ajutăm creierul să funcționeze mai bine
”Creierul este un organ extrem de complex și de sensibil. Îl putem ajuta să funcționeze mai bine, iar el ne va induce nouă o stare de bine dacă îl antrenăm.
O carte bună, o discuție interesantă, un film bun sau o melodie plăcută îl stimulează pozitiv. La fel – aerul curat, dieta potrivită (pe care o ignorăm adesea), somnul, sportul, dansul sau un pahar de vin roșu la cină – toate sunt utile pentru creierul nostru.
Rugăciunea, știută pe de rost sau doar citită, gândurile bune despre ceilalți, răbdarea, iertarea, sentimentul de gratitudine sau bucuria de a face daruri – toate acestea sunt importante. Și sunt din ”partea plină a paharului”.
Pesimismul vă îmbolnăvește
Emoțiile negative obosesc creierul, iar pe noi ne întunecă. Pesimismul poate duce la depresie, iar dependența de neliniștea zilei slăbește sănătatea.
Alimentele care sunt "aur" pentru creier. Prof. dr. Vlad Ciurea ne dă lista: "E nevoie de o anumită mâncare"
Creierul, această "bijuterie" cum o numeşte cunoscutul profesor Vlad Ciurea, are nevoie de hrană bună, de calitate pentru a funcţiona optim.
Există cinci alimente sau categorii de alimente care ne ajută să punem creierul în funcţiune mai bine, spune renumitul neurochirurg.
Creierul are nevoie, aşadar, de grăsimi bune, de proteine de calitate, dar şi de un anumit condiment, cum ar fi usturoiul, pe care îl folosim adesea în bucătărie, fără să ştim, de cele mai multe ori, că ne pune "bijuteria" în funcţiune.
Ceaiul care pune creierul în mişcare. Prof. dr. Vlad Ciurea: "E dovedit că e minunat pentru creier. E altceva!"
Un ceai gustos, care se găseşte mai pe orice raft, poate face minuni pentru creier, susţine renumitul neurochirurg Vlad Ciurea, profesor universitar.
În schimb, prăjelile nu fac bine. Ce-i place creierului este apa, cafeaua şi acest ceai banal pe care îl putem consuma zilnic.
"Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău", a explicat profesorul Ciurea.