Mai multe proteine, mai mult timp alocat relaxării, cu hobby-uri și oameni dragi, mai puține dulciuri și relații toxice sunt doar câteva exemple. Iată patru aspecte legate de sănătate de care să ții seama dacă ai trecut de acest prag.
Testul Papanicolau este în continuare recomandat
După vârsta de 50 de ani, vei avea nevoie să îți faci un test Papanicolau la fiecare trei ani, pentru că există încă riscul de cancer de col uterin.
Pentru testul combinat Papanicolau-HPV (acesta din urmă fiind recomandat pentru depistarea din timp a papilomavirusului uman), intervalul va fi de aproximativ cinci ani, spun specialiștii. HPV este virusul care provoacă negi și mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de col uterin.
Femeile ajunse la vârsta de 70 de ani și care au avut rezultate normale la ultimele trei teste Papanicolau, pot renunța la el.
Însă, dacă prezinți factori de risc, cum ar fi celule precanceroase în colul uterin, antecedente de cancer cervical sau un sistem imunitar slăbit, cel mai bine este să-ți întrebi medicul cât de des ar trebui să faci testul Papanicolau.
Riscul de maladii cardiace este mai ridicat decât cel de cancer mamar
Femeile cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să se îngrijoreze mai mult din cauza bolilor de inimă decât a cancerului la sân. Potrivit mai multor studii, în topul cauzelor de deces în rândul femeilor, maladiile cardiace sunt pe primul loc, urmate fiind de cancer.
Factori multipli legați de stilul de viață, dar și de schimbări ale organismului care au loc în această perioadă, precum instalarea menopauzei, au drept rezultat mărirea incidenței bolilor cardiovasculare.
Pe de altă parte, oprirea tratamentului de substituție hormonală, utilizat pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, duce la scăderea riscului de cancer mamar.
Printre factorii care favorizează apariția bolilor cardiace se numără dislipidemia, diabetul - mai ales pentru că este însoțit și de alte riscuri la femei, precum obezitatea, sedentarismul, sindromul metabolic -, fumatul - consumul a 1 până la 4 țigări pe zi înmulțește riscul de evenimente cardiovasculare cu 2 sau 3 -, menopauza, mai ales cea precoce.
Practicarea exercițiilor fizice ajută la prevenirea demenței
Femeile în vârstă de peste 50 de ani care fac sport își reduc riscul de a suferi de demență câteva decenii mai târziu cu aproape 90%, comparativ cu cele sedentare.
Multe femei ajunse la această vârstă cred în mod eronat că este prea târziu să începi să faci sport. De fapt, capacitatea corpului de a beneficia de pe urma activităților fizice nu are nicio limită, spun specialiștii.
Studiile arată că, la orice vârstă, persoanele care adoptă un stil de viață activ își pot îmbunătăți forța și rezistența musculară, echilibrul și performanța cognitivă.
Se recomandă evitarea sporturilor cu risc ridicat - de exemplu, schiatul - dacă nu ești antrenată în acest sens, dar acest lucru nu înseamnă că nu te poți bucura de ele cu ajutorul unui instructor.
De asemenea, evită orice activitate fizică pentru care nu simți nicio atracție, pentru că există riscul de a renunța rapid.
Sportul trebuie să devină unul dintre elementele care compun o igienă de viață corectă, pe lângă un somn de calitate și o dietă echilibrată, printre altele.
Mamografiile sunt în continuare necesare
Chiar dacă ești sănătoasă, screening-ul este necesar, potrivit specialiștilor. Femeile ar trebui să continue să-și facă mamografii, indiferent că starea lor de sănătate generală este una bună, dacă au o speranță de viață de peste zece ani.
Un motiv pentru continuarea screening-ului este incidența relativ ridicată a cancerului mamar la grupa de vârstă de peste 75 de ani. Descoperirea unei tumori poate fi un semn al cancerului la sân, dar există alte câteva simptome ce sunt încă prea des trecute cu vederea.
De exemplu, prezența la axilă a unor noduli fermi, care nu se mișcă poate indica faptul că boala s-a răspândit la ganglionii limfatici.
Modificarea mărimii sau formei sânului ori a mamelonului, a texturii pielii, inflamațiile și mâncărimile sunt alte câteva indicii posibile ale cancerului mamar.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în România, speranța medie de viață pentru femei este de 79,6 ani, deci vârsta de 50 de ani nu este începutul sfârșitului. Este un nou început, o oportunitate extraordinară de a te pune pe tine și starea ta de sănătatea ta pe primul loc în topul priorităților.