Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Asistentul virtual, un ajutor indispensabil pentru profesori. ”Pot să îl întreb cum poate să fie explicată o anumită teorie pe înțelesul elevilor”

Asistentul virtual, un ajutor indispensabil pentru profesori. ”Pot să îl întreb cum poate să fie explicată o anumită teorie pe înțelesul elevilor”

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 18:05 09 Feb 2024 Modificat la 18:05 09 Feb 2024

Profesorii care vor utiliza tehnologia au șansa să câștige competiția acerbă pentru atenția elevilor. Un asistent virtual deja poate fi un ajutor real pentru dascăli, atât pentru pregătirea materiilor de predare, dar și pentru crearea de teste individuale pentru elevi.

Mai mult, tehnologia este cea care, în sfârșit, poate asigura egalitatea de șanse pentru toți copiii, fie ei din mediul urban sau rural, băieți sau fete sau elevi cu nevoi speciale.

Educația trebuie să rămână în pas cu schimbările tehnologice pentru a oferi elevilor, dar și profesorilor, o pregătire adecvată pentru viitor.

”Educația digitală - această schimbare nu este doar o tendință, este o necesitate care remodelează modul în care învățăm și ne pregătim pentru viitor. Dar asta nu va fi posibil fără instrumente și resurse adecvate. Indiferent cât de bună este strategia și metodologia, fără tehnologiile adaptate la nevoi reale în educație, nu vom putea atinge potențialul”, a declarat Dănuț Eremenco, expert în tehnologie pentru educație.

Noile tehnologii pot revoluționa modalitățile tradiționale de predare, oferindu-le profesorilor instrumente și resurse inovatoare pentru a sprijini învățarea și dezvoltarea elevilor în era digitală

”Eu îmi imaginez că, în Școala Viitorului, profesorul are un pic mai mult timp pentru el și, în același timp, mai ales în zonele unde profesorul face de toate și are foarte multe pe cap, pentru a asigura egalitatea de șanse a acelor elevi, poate din medii defavorizate, un asistent virtual care să îl ajute pe profesor este esențial”, a declarat Alin Chiriac, fondator ADFABER.

Introducerea Asistentului virtual în învățarea personalizată a fost propunerea informaticianului și inventatorului român Ionuț Budișteanu. În acest context, Chat GPT-ul este instrumentul de care are nevoie orice profesor.

”Poate să identifice concepte noi care au apărut recent, subiecte noi de interes care să-i captiveze pe elevii și informațiile pe care le-au obținut poate au fost limitate, poate au mai apărut schimbări. De exemplu, în informatică sau tot felul de concepte noi. Explicarea unor concepte, de exemplu probleme de matematică cum pot fi ele explicate ușor, cu aplicabilitate reală. Că pot să întreb efectiv Chat GPT cum poate să fie explicată o anumită teorie, un anumit concept și după aceea profesorul își dă seama Ia uite ce idee interesantă a spus și aș putea să le explic și eu, poate un pic mai bine pe înțelesul elevilor”, spune Ionuț Budișteanu, informatician și inventator român.

Avantajele utilizării ChatGPT-ului în educație au fost trecute în revistă de către realizatorul emisiunii 24IT, Laurențiu Matache.

”Implicarea tehnologiei în procesul de învățare e ca și cum l-ai pune pe elev cu instrumentul lui să învețe. Deci nu trebuie să-i mai dai alte instrumente, ci să-l lași să învețe cu propriile lui instrumente, cu mediul lui în care el se simte familiar, confortabil”, a explicat Laurențiu Matache, realizatorul emisiunii 24IT de la Antena 3 CNN.

”Vă invităm să vă înscrieți la concursul Școala Viitorului organizat de Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Urmați instrucțiunile de înscriere disponibile pe site-ul Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României și ne trimiteți creația voastră. Iar vestea cea mai și cea mai bună este faptul că termenul de înscriere și de depunere a aplicației s-a prelungit până la data de 15 martie”, a anunțat Gabriela Maalouf, psiholog și expert în educație, NLP trainer pentru copii și părinți.

​Seria de conferințe WEBDIDACTICA este un proiect al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, dedicat susținerii cadrelor didactice, părinților și altor profesioniști din domeniul educației.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole