Antena 3 CNN Actualitate Social Locuinţele afectate de cutremure, în topul despăgubirilor | Liniştea de după dezastru

Locuinţele afectate de cutremure, în topul despăgubirilor | Liniştea de după dezastru

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:04 05 Oct 2023 Modificat la 10:27 05 Oct 2023

Iată de ce, în noul context, asigurările obligatorii pentru locuințe au devenit salvarea multor familii ale căror locuințe au fost afectate de dezastre. Cum valoarea plăților făcute de asigurători a crescut, față de anii trecuți, sub presiunea inflației și a creșterii prețului materialelor de construcții, a fost nevoie și de o creștere a primei de asigurare de la 100 la 130 de lei. Toate explicațiile, într-un nou episod al campaniei Antena3 CNN - Liniştea de după dezastru.

Asigurarea obligatorie pentru dezastre a ajutat o pe o femeie din Gorj să înceapă o viaţă nouă după ce cutremurele care i-au distrus casa. Fără despăgubirea pe care a primit-o într-un timp foarte scurt am fi găsit-o şi acum în căutarea sumelor de bani necesare reparațiilor. 

"De la finalizarea dosarului, banii i-am primit în șapte zile lucrătoare. Am găsit oameni care s-au implicat şi care ne-au ajutat să fie bine", a declarat femeia a cărei case a fost afectată de cutremur. 

Asigurarea obligatorie în caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren  s-a dovedit a fi salvarea multor familii ale căror locuințe au fost afectate în acest an de dezastre. 

"În fiecare an ne luăm asigurare. Nu ne-am gândit că vor veni cutremure care să ne afecteze. După ce a venit constatatorul, suma primită a fost de 4.600 de lei", a mai precizat femeia. 

Citeşte şi: Patru cutremure în România, în ultimele ore! Seismele au fost resimțite în mai multe orașe

Suma primită a depăşit așteptările familiei şi a acoperit cele mai costisitoare reparații ale locuinței

Cum clima se schimbă în România, iar fenomenele extreme devin noua realitate este timpul ca tot mai mulţi oameni să se gândească la o asigurare care să le pună familia la adăpost financiar în caz de dezastre. 

Numărul mare de evenimente care a afectat locuințele oamenilor, dar şi creșterea preturilor la materialele de construcții au mărit valoarea plaților făcute de asigurători. 

"Dacă în 2014 plăteam în medie 3.100 lei pentru un dosar de daună, în 2018 plăteam  3.300 lei, iar astăzi 7.800 lei. Aceste evaluări au crescut pentru că prețurile la materialele de construcții au crescut, la fel şi salariile", a precizat Irinel Dinu, director daune PAID România. 

Dintre toate cheltuielile PAID, asigurarea este cea mai însemnată pentru a acoperi despăgubirile în cazul unui eveniment devastator.Cifrele arată că în 2023 cele mai mari daune au fost plătite pentru locuințele afectate de cutremure.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole